Seniori ei syö mössöä

Yli 65-vuotiaat haluavat maukasta ja suolaista ruokaa, jossa eri aineosat erottuvat selvästi. Epämääräinen mössö ei ikä-ihmisille maistu.

ruoat
Einespaketteja kaupan hyllyllä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Seniorikansalaiset on otettu huonosti huomioon valmisruokamarkkinoilla. Kauppojen hyllyillä ei ole juurikaan yli 65-vuotiaiden makutottumusten mukaisia annoksia. Seniorit eivät kaipaa mitään kummallisuuksia, vaan etsivät tuttua ja turvallista ruokaa.

– Me haluamme semmoista ruokaa, mihin me olemme tottuneet. Se ruoka on sellaista suomalaista perusruokaa, kuten esimerkiksi maksalaatikko ja hernekeitto, täsmentää 72-vuotias Tuula Hyvärinen Espoosta.

Ei mössöä

Tuula Hyvärinen oli yksi ruokaraadin jäsen, kun VTT tutki, minkälainen ruoka on seniorikansalaisten mieleen.

Tutkimuksen mukaan ruoan pitää olla niin maulttaan kuin ulkonäöltäänkin selkeä. Mausta haetaan tuttuutta. Esimerkiksi makaronilaatikko on seniorien mieleen huomattavasti enemmän kuin muut pastaruoat. Yli 80-vuotiaat eivät juurikaan syö hampurilaisia tai pizzaa.

Peruna vie selkeästi voiton riisistä ikäihmisten lautasella. Perunoistakin hän valitsee mieluiten keitetyn version tai muusin, paistetut perunat menettelevät, mutta ranskalaiset eivät innosta senioria samalla tavalla kuin nykynuorta.

Rakenteellisesti ikääntyneitä ihmisiä miellyttää hieman tavanomaista pehmeämpi ruoka.

– Ruoassa pitää olla myös normaalia enemmän suolaa, koska tämän hetken seniorit ovat tottuneet nykynuoria suolaisempaan ruokaan. Mausteissa kannattaa pysyä peruslinjalla, mitään kovin eksoottista ei kannata tyrkyttää, mutta käytettäviä mausteita pitää laittaa runsaasti, sillä vanhemmiten makuaisti ei ole enää ihan terävimmillään, sanoo VTT:n erikoistutkija Raija-Liisa Heiniö.

Terveellisyys tärkeää

Ruokahalu heikkenee monilla iän myötä, joten on tärkeää, että ateria sisältää tiiviissä muodossa riittävästi energiaa, vitamiineja ja kuituja.

– Aterioihin voi aivan hyvin lisätä kuitu- ja proteiinivalmisteita ilman, että maku kärsii. Vihannekset ja erilaiset salaatit olisi puolestaan paras laittaa erikseen, jotta maku säilyy tuoreena ja vältytään ruoan mössööntymiseltä, sanoo erikoistutkija Raija-Liisa Heiniö.

Heiniön mukaan senioreille tarkoitetussa ruoassa on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota ruoan tuoksuun ja ulkonäköön.

– Ikäihmiset syövät yllättävän paljon silmillään. Jos ulkonäkö on houkutteleva, niin ruoka maistuu paremmin myös iäkkäämmälle, painottaa erikoistutkija Raija-Liisa Heiniö.

Pakkauksissa kehittämisen varaa

Moni hyväkuntoinen seniori laittaa mielellään ruokaa itse, mutta aina ei jaksa tai on kiire ja tekee mieli päästä hieman helpommalla, silloin suunnistetaan kaupan hyllylle.

– Ensimmäinen harmituksen aihe, kaupan hyllyjen luona, on se, että yhden ihmisen aterioita ei ole tai ne ovat ainakin ei-ihan-niin-nuorelle aivan liian suuria, tuskailee Tuula Hyvärinen.

Vanhemmilla ihmisillä energian kulutus on pienempää kuin nuorilla eikä ruokahalukaan ole samanlainen. Seniorit toivoisivat kauppojen valmisruokiin pienempiä annoskokoja. Myös pakkauksissa on paljon toivomisen varaa. Moni pakkaus on vanhemmalle ihmiselle todella hankala avattava.

– On sellaisia muovipäällisiä, joita ei saa irti, koska ne ovat liian tiukassa, jopa tällaiselle hyväkuntoiselle vähän yli seitsemänkymppiselle, kritisoi Tuula Hyvärinen.

Pakkausten tuoteselosteet saavat myös sapiskaa. Hyvärisen mukaan teksti on niin pientä, ettei siitä saa edes lasien kanssa mitään selvää.

– Ja miksi kaikki pakkaukset eivät ole sellaisia, että ne voi sulkea. Ei sitä aina jaksa kerralla syödä kaikkea, sanoo espoolainen seniori Tuula Hyvärinen.