Brittipääministeri Cameron: Oma kansa siirtolaisten edelle

Nykymuotoinen siirtolaisuus on liian suurta ja liian kallista Britannialle. Maahanmuuttoon on saatava ehtoja, joilla rajataan maahanpääsyä ja sosiaalietuja, sanoo pääministeri David Cameron.

Ulkomaat
David Cameron.
Reuters-TV

Jos konservatiivipääministeri David Cameron jatkaa tehtävässään ensi toukokuun vaalien jälkeen, tulee Britanniaan EU:n tiukin siirtolaisuuspolitiikka.

Pääministeri Cameron linjasi konservatiivien vaatimuksia puheessaan tehdaskäynnillä Staffordshiressa, maan keskiosassa.

Cameronin ohjelmassa siirtolaisilta torjuttaisiin sosiaaliedut neljän ensimmäisen vuoden ajalta. He eivät olisi oikeutettuja esimerkiksi sosiaaliperusteiseen asuntoetuun tai verohelpotuksiin.

Työn perässä maahan muuttaville Cameron haluaa puolen vuoden aikarajan – jos työtä siinä ajassa ei löydä, on hakijan poistuttava.

Cameron tiukentaisi myös perheenjäsenten muutto-oikeutta ja Britannian ulkopuolelle maksettavien EU-perusteisten sosiaalietujen maksatusta.

Hän myös haluaa selvät rajat maahan pyrkiville köyhille siirtolaisille, joiksi hän erikseen mainitsi kerjäläiset ja henkilöt, jotka yrittävät jäädä Britanniaan ennakkoon sovitun avioliiton avulla.

Siirtolaisuus on kevään vaaliteema

Grafiikka
Yle uutisgrafiikka /

Konservatiivipuolue lupasi jo neljä vuotta sitten vaaliohjelmassaan, että se pudottaa siirtolaisuutta vuoden 1990 tasolle. Tämä ei kuitenkaan ole onnistunut, vaan maahanmuutto Britanniaan kasvaa koko ajan.

Eilen torstaina julkistetut uusimmat luvut osoittavat, että Britanniaan saapui muista EU:sta 228 000 ihmistä viime kesäkuuhun mennessä.

EU-kriittinen, oikeistolainen Ukip-puolue on nostanut kannatustaan tiukalla siirtolaisuuslinjallaan. Cameronin puhe oli vastaus tähän. Siirtolaisuudesta ja sosiaalietuuksista tulee merkittävä vaaliteema ensi kevääksi.