1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Karoliinan energisyys on tehnyt Lieksasta pienen sirkuskaupungin

Sirkustaiteilija Karoliina Turkka on tuonut lapsia ja nuoria ilahduttavan sirkusmaailman pohjoiskarjalaiseen pikkukaupunkiin. Turkalla on myös kokemusta pikkupotilaiden ilostuttamisesta.

Kuva: Irina Soldanski

Pääkaupunkiseudulla pitkään työskennellyt sirkustaiteilija Karoliina Turkka on puhaltanut sirkuksen hengen uuteen kotikaupunkiinsa Lieksaan. Turkka käynnisti sirkuskoulun kaupungissa vuonna 2011 – esimerkiksi tänä vuonna sirkustaiteen saloihin perehtyy noin 70 lieksalaista lasta ja nuorta.

Sirkuksen arvostus on noussut Suomessa, mistä Turkka on iloinen.

– Pohjois-Karjalassa toimivasta sirkuksen läänintaiteilijasta on ollut paljon iloa ja hyötyä. Omasta työstäni yli puolet on opetustyötä ja loput esiintymistä, kertoo Turkka.

Karoliina Turkka valmistui teatteri- ja sirkustaiteen kandidaatiksi vuonna 2003 Lontoossa. Hän on toiminut sirkustaiteilijana muun muassa Tanssiteatteri Hurjaruuthissa, Suomen Kansallisoopperassa ja Lahden kaupunginteatterissa.

Pohjois-Karjalassa toimivasta sirkuksen läänintaiteilijasta on ollut paljon iloa ja hyötyä.

Karoliina Turkka

Sirkustaiteen ohjaajana Turkka on toiminut kaikissa Helsingin sirkuskouluissa, Lahdessa ja Turun Taideakatemian sirkuslinjalla. Turkka on työskennellyt Sairaalaklovnit-yhdistyksessä Kuopiossa ja Helsingissä tuoden iloa pienten potilaiden sairauspäiviin.

Tulossa on kansanmusiikkia ja sirkusta yhdistävää taidetta.

– Mieheni serkku, kansanmuusikko Tellu Turkkasaari, on muuttanut Pohjois-Karjalaan. Teemme Rääkkylän Kihaus Folkiin pohjoiskarjalaisesta hääperinteestä kertovan teoksen Jotain lainattua ja jotain punaista.

Lieksan kaupunki palkitsee Karoliina Turkan sirkuksen puolestapuhujana itsenäisyyspäivän juhlassa 6. joulukuuta.