1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Karoliinan energisyys on tehnyt Lieksasta pienen sirkuskaupungin

Sirkustaiteilija Karoliina Turkka on tuonut lapsia ja nuoria ilahduttavan sirkusmaailman pohjoiskarjalaiseen pikkukaupunkiin. Turkalla on myös kokemusta pikkupotilaiden ilostuttamisesta.

kulttuuri
Sirkustaiteilija Irina Soldanski klovnityttö Ohon roolissa.
Irina Soldanski

Pääkaupunkiseudulla pitkään työskennellyt sirkustaiteilija Karoliina Turkka on puhaltanut sirkuksen hengen uuteen kotikaupunkiinsa Lieksaan. Turkka käynnisti sirkuskoulun kaupungissa vuonna 2011 – esimerkiksi tänä vuonna sirkustaiteen saloihin perehtyy noin 70 lieksalaista lasta ja nuorta.

Sirkuksen arvostus on noussut Suomessa, mistä Turkka on iloinen.

– Pohjois-Karjalassa toimivasta sirkuksen läänintaiteilijasta on ollut paljon iloa ja hyötyä. Omasta työstäni yli puolet on opetustyötä ja loput esiintymistä, kertoo Turkka.

Karoliina Turkka valmistui teatteri- ja sirkustaiteen kandidaatiksi vuonna 2003 Lontoossa. Hän on toiminut sirkustaiteilijana muun muassa Tanssiteatteri Hurjaruuthissa, Suomen Kansallisoopperassa ja Lahden kaupunginteatterissa.

Pohjois-Karjalassa toimivasta sirkuksen läänintaiteilijasta on ollut paljon iloa ja hyötyä.

Karoliina Turkka

Sirkustaiteen ohjaajana Turkka on toiminut kaikissa Helsingin sirkuskouluissa, Lahdessa ja Turun Taideakatemian sirkuslinjalla. Turkka on työskennellyt Sairaalaklovnit-yhdistyksessä Kuopiossa ja Helsingissä tuoden iloa pienten potilaiden sairauspäiviin. Tulossa on kansanmusiikkia ja sirkusta yhdistävää taidetta.

– Mieheni serkku, kansanmuusikko Tellu Turkkasaari, on muuttanut Pohjois-Karjalaan. Teemme Rääkkylän Kihaus Folkiin pohjoiskarjalaisesta hääperinteestä kertovan teoksen Jotain lainattua ja jotain punaista. Lieksan kaupunki palkitsee Karoliina Turkan sirkuksen puolestapuhujana itsenäisyyspäivän juhlassa 6. joulukuuta.

Lue seuraavaksi