Uusi avioliittolaki kirkkaasti läpi eduskunnassa

Naiskansanedustajien äänet ratkaisivat. Lain toinen käsittely salissa on todennäköisesti 12. joulukuuta.

politiikka
äänestys
Yle

Eduskunta on äänestänyt sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta äänin 105-92. Lain kannattajat ottivat salissa äänestystuloksen vastaan halauksin ja hurrauksin. Vastustajien reaktio oli vaisu.

Kaikki vasemmistoliiton ja vihreiden kansanedustajat äänestivät lain puolesta. Kristillisdemokraatit äänestivät lakia vastaan. Perussuomalaista vain kansanedustaja Arja Juvonen äänesti puolueensa linjan vastaisesti uuden lain puolesta.

Kokoomuksessa lakia kannatti 28 kansanedustajaa ja 16 kansanedustajaa vastusti sitä. Keskustasta löytyi enemmän lain vastustajia, kuusi äänesti lain puolesta ja 30 sitä vastaan. SDP:n kansanedustajista vain Kari Rajamäki ja Harry Walliin vastustivat lakia. 37 SDP:n kansanedustajaa äänesti sen puolesta.

Eduskunta äänestys.

Kukaan ei äänestänyt tyhjää. Vain kaksi SDP:n kansanedustajaa ei osallistunut äänestykseen. Lakia vastustava Raimo Piirainen oli sairauslomalla. Merja Mäkisalo-Ropponen puolestaan ei painanut äänestyksessä nappia.

Naisista 68 prosenttia kannatti uutta lakia, miehistä vain 42 prosenttia.

Kyseessä oli lain toteutumisen kannalta ratkaisevin äänestys. Lakiesitys etenee nyt suureen valiokuntaan.

Lakivaliokunta äänesti aiemmin lain hyväksymistä vastaan. Tämänpäiväistä äänestystä seuraavassa suuren valiokunnan käsittelyssä ei enää kuulla asiantuntijoita yhtä laajassa mittakaavassa kuin lakivaliokunnassa kuultiin.

Laki etenee nyt lakivaliokunnan mietinnölle esitetyn vastalauseen pohjalta. Lain toinen käsittely salissa on todennäköisesti 12. joulukuuta.