Influenssavirus kasvaa munissa

Hedelmöittynyt kananmuna on otollinen ympäristö viruksen kasvun kannalta. Yhdestä kananmunasta saadaan influenssavirusta jopa kymmenen rokotteen tarpeisiin.

terveys
Kananmunia kennossa.
Yle

Influenssarokotteissa käytettävät influenssavirukset kasvatetaan hedelmöittyneissä kananmunissa.

– Lintu on influenssavirusten luonnollinen isäntä. Lähes kaikki influenssa A -virukset lisääntyvät erilaisissa lintulajeissa, lähinnä vesilinnuissa. Siksi virukset kasvavat hyvin myös kananmunassa, tutkimusprofessori Ilkka Julkunen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo.

Influenssavirukset kasvavat kananmunan alkiossa erittäin hyvin ja virustuotanto on korkea. Yhdestä kananmunasta saadaan virusta parhaimmillaan kymmentä rokoteannosta varten.

– Saalis kananmunista on huomattavasti parempi kuin esimerkiksi soluviljelmistä, joissa viruksia voidaan myös kasvattaa. Näin se on myös kustannustehokkaampaa, Julkunen sanoo.

Kananmuna-allergia ei estä rokottamista

Kananmunista influenssaviruksen kasvattamisessa haluttaisiin luopua, sillä joissain tilanteissa kananmunien saatavuus voi olla ongelmallista.

– Esimerkiksi lintuinfluenssaepidemian aikaan soluviljelmä, joka ei ole niin altis luonnon infektioille, voisi olla tietyssä mielessä varmempi tapa, Ilkka Julkunen sanoo.

Asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta muistuttaa, että vaikka influenssavirukset kasvatetaan kananmunissa, on valmiissa rokotteessa vain erittäin pieniä jäämiä kananmunan valkuaisaineista.

– Edes hyvin vaikea-asteinen kananmuna-allergia ei yleensä estä rokottamista, Elonsalo sanoo.