Suomessa rintasyöpä nujertuu - selviytymisprosentti 87

Myös munasarjasyövässä ja eturauhassyövässä Suomen luvut ovat Euroopan parhaimmistoa. Keuhko- ja maksasyövän ennusteet eivät juuri ole parantuneet Suomessa viime vuosina.

Rintasyöpäpotilaiden selviytyminen on Suomessa Euroopan huippua, kertoo lääketieteellinen The Lancet -lehti. Siinä vertaillaan potilaiden elossaoloa viiden vuoden kuluttua syövän toteamisesta.

Suomessa ja Ranskassa rintasyöpäpotilaista selviytyy noin 87 prosenttia. Tätä paremmin selviydytään vain Brasiliassa, Kyproksella ja Yhdysvalloissa. Israel yltää samaan Suomen ja Ranskan kanssa.

The Lancet julkaisi kaikkien aikojen laajimman vertailun syöpäpotilaiden selviytymisestä, kun diagnoosista on kulunut viisi vuotta. Selvityksessä ovat kymmenen yleisintä syöpää ja lasten leukemia.

Myös munasarjasyövässä ja eturauhassyövässä Suomen luvut ovat Euroopan parhaimmistoa. Eturauhassyövästä selviää Suomessa peräti 90 prosenttia, mutta korkea lukema selittyy osittain sillä, että miehiltä otetaan seulontamielessä PSA-testejä, jotka paljastavat syöpää oireettomillakin. Osa syövistä ei olisi kuitenkaan lyhentänyt elinaikaa, ja niiden mukanaolo selvityksessä parantaa tulosta.

Munasarjasyöpäpotilaiden elossaoloprosentti viiden vuoden jälkeen on Suomessa korkeimpia Euroopassa eli 45, suolistosyöpäpotilaiden 63. Viitisentoista vuotta sitten jälkimmäinen prosentti oli 58.

Kun Japanissa mahasyövästä selviää 54 prosenttia, Suomessa osuus on vain 25 prosenttia. Aasiassa yleisimpiä ovat ne mahasyövän tyypit, joilla on parempi ennuste.

Keuhkosyövän selviytymisprosentti on Suomessa 12, Japanissa 30. Keuhko- ja maksasyövän ennusteet eivät juuri ole parantuneet Suomessa viime vuosina. Suomessa maksasyövästä selviää vain noin kahdeksan prosenttia, Japanissa 27.