1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kotiäidit

Kotiäidit taklaavat yksinäisyyden – mammaringit ympäri Suomen innostuivat "hätäkahveista"

Yle Keski-Pohjamaan keskiviikkoinen juttu kokkolalaisten äitien kehittämästä tukiringistä on poikinut sosiaaliseen mediaan lukuisia uusia "hätäkahvit"-ryhmiä. Yksinäisyys tuntuu turhalta, kun kävelymatkan päästä löytyy muita vanhempia samassa tilanteessa.

Kahvihetki Kuva: Jukka Koski / Yle

Hätäkahvit pk-seutu, Hätäkahvit Klaukkala, Hätäkahvit Vihti... Facebook-haku tuottaa tulokseksi lukuisia ryhmiä, joiden kaikkien tarkoituksena on tuoda yhteen oman alueensa vanhemmat ja tarjota seuraa sekä apua silloin, kun sitä eniten tarvitaan.

Sama ajatus on myös Etelä-Sipoon mammaringillä, jonka Henni Näveri perusti luettuaan uutisen Kokkolan Mammat-ryhmän toiminnasta.

– Ajatus heräsi, kun uutisissa alkoivat pyöriä jutut näistä ryhmistä, joissa äidit keskustelevat keskenään. Olen itse päivisin kovin yksinäinen ja tajusin, että tällainen ryhmähän on loistava idea.

Näveri arveli, että hän ei voi olla yksinäisyyden tunteensa kanssa yksin.

– Sipoossa on paljon haja-asutusalueita ja valtavasti perheitä ja ihan varmasti myös niitä kotiäitejä ja äitejä, jotka ovat päivisin ilman seuraa kuten minäkin. Tällainen nettiyhteisö on helppo kanava löytää lähellä olevia ihmisiä ja sopia heidän kanssaan tapaamisia.

Samassa elämäntilanteessa olevia löytyi yllättävän läheltä

Uudet hätäkahvi- ja mammaryhmät ovat keränneet parissa vuorokaudessa kymmeniä tai satoja jäseniä alueen koosta riippuen. Myös Etelä-Sipoon mammarinki sai jo ensimmäisen vuorokauden aikana yli 50 jäsentä. Näveri uskoo, että määrä vielä kasvaa.

– Liittymispyyntöjä tulee koko ajan lisää. Mukana on sekä kotiäitejä että työssäkäyviä äitejä. Myös isät ovat tervetulleita. Toistaiseksi olemme esittäytyneet ja kertoneet itsestämme ja lapsistamme, Näveri kertoo.

Hän uskoo, että tutustuminen johtaa tapaamisiin eikä ryhmän toiminta jää vain nettikeskustelun tasolle.

– Huomasin itse, että ryhmästä löytyy jo monta sellaista, jotka asuvat vain kävelymatkan päässä meiltä, mutta joista en tiennyt mitään. Yllättävän läheltä löytyy ihmisiä, jotka voivat olla juuri se apu silloin kun tarvitaan.