1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ranska vaatii Lähi-idän neuvotteluilta pian tuloksia – tunnustaa muuten Palestiinan

Ranskan parlamentin alahuone äänestää joulukuun alussa päätöslauselmasta, jossa hallitusta kehotetaan äänestämään palestiinalaisvaltion tunnustamisesta. Lauselma ei sitoisi hallitusta.

Ulkomaat

Ranska aikoo ulkoministeri Laurent Fabiuksen mukaan tunnustaa Palestiinan valtion, jos jumissa olevat Lähi-idän rauhanneuvottelut eivät etene.

Ranskan parlamentti äänestää 2. joulukuuta symboliseksi kutsutusta esityksestä, jonka mukaan hallituksen tulisi tunnustaa Palestiina. Parlamenttikeskustelussa Fabius totesi, ettei esityksen hyväksyminen muuttaisi välittömästi Ranskan politiikkaa.

Hän kuitenkin totesi, ettei Ruotsissa, Britanniassa, Irlannissa, Espanjassa ja Ranskassa hyväksyttyjen Palestiinan valtiota tukevien esitysten jälkeen voi jättää huomiotta sitä, että päättymätön konflikti edistää ääriainesten asiaa.

Hän huomautti, että kansainväliseltä yhteisöltä tarvitaan tukea ja painostusta sen puolesta, että osapuolet ottaisivat viimeisen askeleen kohti rauhaa.

Fabius kertoi, että YK:n turvallisuusneuvostossa työstetään päätöslauselmaa, jossa kehotetaan käynnistämään neuvottelut ja saattamaan ne päätökseen kahden vuoden kuluessa. Hän myös ehdottaa kansainvälistä konferenssia, johon osallistuisi alueen toimijoita, Arabiliitto, EU ja suurvallat.

Ranskan parlamentin odotetaan hyväksyvän ensi viikolla Palestiinan tunnustamista koskeva päätöslauselma, mutta se ei sido hallitusta. Britannian, Irlannin ja Espanjan parlamenteissa on jo hyväksytty vastaavat ei-sitovat päätöslauselmat, kun taas Ruotsi on päättänyt tunnustaa Palestiinan.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi