1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Pohjanmeren mystisten pyöriäiskuolemien arvoitus ratkesi – syypääksi epäillään suurisilmäistä söpöläistä

Pohjanmeren eteläosien suurimman saalistajan epäillään päässeen pyöriäisenlihan makuun.

Pohjanmeren harmaahylje. Kuva: Carmen Jaspersen / EPA

Viimeisen kymmenen vuoden ajan tiedemiehet ovat yrittäneet selvittää syitä Pohjanmeren pyöriäisten outoihin kuolemiin. Hollannin rannikolle on ajautunut satoja pahoin silpoutuneita  pyöriäisiä. Syypäiksi on epäilty kalastajia, veneitä tai jotain suurikokoista petoa.

Arvoitus on ratkennut pitkällisen salapoliisityön jälkeen: asialla ovat olleet Pohjanmeren harmaahylkeet, uutisoi tiedeuutisiin keskittyvä IFL Science.

Suurisilmäiset harmaahylkeet ovat kenties söpön näköisiä, mutta myös voimakkaita petoja. Niiden pituus voi olla 2,5 metriä ja ne painavat jopa 250 kiloa. Sitä suurempaa petoa ei eteläisellä Pohjanmerellä esiinny.

Ratkaisun jäljille päästiin, kun belgialaiset tutkijat havaitsivat, että silvottujen pyöriäisten saamista vammoista osa näytti harmaahylkeen hampaiden jättämiltä. Valokuvia ja yli tuhannen pyöriäisen ruumiinavaustuloksia tutkimalla päästiin eteenpäin.

Seuraavaksi huomattiin, että monilta pyöriäisiltä oli hävinnyt ravitsevaa rasvakudosta. Johtopäätös oli, että eläimiä oli hyödynnetty ravinnonlähteenä.

Tässä vaiheessa tutkijat päättivät selvittää, löytyisikö pyöriäisissä olleista hampaanjäljistä hylkeen DNA:ta. Usein meren suolainen vesi huuhtoo jäljet vieraasta DNA:sta, mutta tällä kertaa tutkijoita onnisti, ja kolmesta pyöriäisestä löytyi harmaahylkeen DNA:ta.

DNA olisi voinut päätyä pyöriäisen haaskaan tietysti myös kuoleman jälkeen, mutta epäilyjä tuki myös huomio, että pyöriäiset olivat kärsineet vakavasta verenvuodosta juuri ennen kuolemaansa.  

Tutkijat olivat lopulta vakuuttuneet siitä, että ainakin 17 prosenttia pyöriäiskuolemista johtui harmaahylkeiden hyökkäyksistä.

Arvoitukseksi jäi, miksi yleensä kalaruokaan tyytyvät hylkeet ovat ryhtyneet syömään pyöriäisiä. Tutkijat eivät tiedä, mutta heidän veikkauksensa on, että hylkeet ovat saattaneet päästä pyöriäisen makuun maistellessaan kalastusverkkoihin sotkeutuneita yksilöitä.

Tutkijat varoittavat, että Hollannin rannikon merivedessä kylpevien ihmisten on myös syytä pitää hylkeitä silmällä.  

Koko tutkimus löytyy Royal Societyn Proceedings of the Royal Society B (siirryt toiseen palveluun) -julkaisusta.