1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ruotsin kuningas Yle Uutisille: Haluan jatkaa kuninkaana niin kauan kuin voimat riittävät

Ruotsin Kuningas Kaarle Kustaa ei suunnittele kruunusta luopumista. Hän sanoo jatkavansa niin kauan kuin ajatus säilyy kirkkaana.

Ruotsin kuningas,
Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa ei suunnittele luopuvansa kruunusta.

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa kommentoi Yle Uutisille tulevaisuudensuunnitelmiaan. Kaarle Kustaa ei aio luopua kruunustaan, kuten muutamat monarkit ovat Euroopassa tehneet. Ruotsissa on keskusteltu siitä, tulisiko kuninkaan jatkaa tehtävässään.

– Monilla muilla on hyvin raskas fyysinen työ, mutta minun tilanteeni on erilainen. Omasta mielestäni tämä työ on todella antoisaa. Haluan olla mukana mahdollisimman kauan, niin kauan kuin henkiset ja fyysiset voimavarat sen sallivat, kuningas Kaarle Kustaa sanoi.                          

Kaarle XVI Kustaa peri kruunun isoisältään jo 27-vuotiaana. Perheen hän perusti vasta myöhemmin, ja sanoo nyt haluavansa antaa tyttärelleen kruununprinssi Victorialle mahdollisuuden elää perhe-elämää.

– Koen, että minulla on vielä paljon annettavaa. Kruununprinsessan tulee saada mahdollisuus kehittyä ja kehittää perhe-elämäänsä ennen kuin hän siirtyy seuraavaan vaiheeseen elämässään. Se on minusta tärkeää.

Kaarle Kustaa vieraili tänään hissikonserni Koneella. Hän on ollut Suomessa kolmipäiväisellä vierailulla Ruotsin kuninkaallisen insinööritiedeakatemian kanssa. Valtuuskuntaan kuuluu Ruotsin elinkeinoelämän kermaa, virkamiehiä ja yliopistojen edustajia. Valtuuskunta on tutustunut Aalto-yliopistoon, yrityksiin ja tavannut Suomen poliittista johtoa.

Ei halua kommentoida skandaaleja

Neljä vuotta sitten Ruotsin kuningashuone joutui mediaryöpytyksen kohteeksi kun Ruotsissa ilmestyi paljastuskirja kuninkaasta. Kohu on sittemmin laantunut. Kuningas Kaarle Kustaa ei kuitenkaan halua arvioida kuningashuoneen suosiota juuri nyt.

– Historia on historiaa. Minä katson aina eteenpäin. Peruutuspeiliin tuijottaminen ei auta. Työssä ja neuvotteluissa katsotaan aina eteenpäin, ja yritän kannustaa siihen. Se on tärkeää meille, kuten kaikille yrityksillekin.

Kuningashuoneen suosio on ruotsalaisen Som-tutkimusinstituutin mukaan heikentynyt tasaisesti parinkymmenen vuoden ajan. Ruotsalaiset luottavat kuitenkin enemmän kuningashuoneeseen kuin lehdistöön ja poliittisiin puolueisiin. Hallitus ja kirkko saavat sen sijaan kuningashuonetta korkeamman arvosanan.