EU-komissaari patistaa Ukrainaa uudistuksiin

EU-komissaari Johannes Hahnin mukaan Ukraina ei voi odottaa konferenssia järjestettävän ennen kuin on esittänyt uudistuksistaan suunnitelman ja ensimmäisiä tuloksia on saatu.

Ulkomaat
Johannes Hahn.
EU-komissaari Johannes Hahn.Tatyana Zenkovich / EPA

EU-komissaari Johannes Hahn vaatii talousongelmista kärsivältä Ukrainalta perinpohjaista esitystä uudistuksista ja ensimmäisiä tuloksia ennen kuin maan avustamisesta järjestetään kansainvälinen konferenssi.

Kiovassa vierailleen Hahnin mukaan keskeisiä uudistuksia ovat muun muassa korruption kitkeminen, oikeuslaitoksen ja julkisen hallinnon uudistaminen sekä energiasektorin uudelleenjärjestäminen.

Hän patistaa Ukrainan uutta hallitusta ryhtymään ripeästi uudistuksiin. Se, milloin avustuskonferenssi järjestetään riippuu Ukrainan hallituksesta, sanoo laajentumisneuvotteluista ja naapuruuspolitiikasta vastaava Hahn.

EU ja muu kansainvälinen yhteisö on jo avustanut Ukrainaa miljardien eurojen lainoin ja avustuksin sen jälkeen, kun Viktor Janukovitš syrjäytettiin helmikuussa mielenosoitusten jälkeen.

Hahn sanoo olettavansa, että lähiaikoina käytettäväksi tulee noin 500 miljoonaa euroa uutta lainaa. Ukrainan riippuvuutta lainoista ja avustuksista pitäisi kuitenkin pyrkiä vähentämään, hän sanoo.

Yhteisymmärrys onkin lisääntymässä siitä, että pitäisi puhua vähemmän avustajakonferenssista ja enemmän uudistuksista ja investoinneista, Hahn arvioi. Hän toteaa, että kysymys on myös maan itsetunnosta.

Lähteet: AFP