Facebookin Hätäkahvit leviävät ympäri maata – "Onhan tämä mieletöntä"

Kokkolalaisten äitien Facebookiin perustama Hätäkahvit-koodi levisi kulovalkean tavoin ympäri Suomea. Idean äidin, Annika Mäkelän mukaan Hätäkahvit yhdistää monta asiaa: se on muun muassa matalan kynnyksen apua ja vastalause sosiaalipalveluiden säästöille.

ilmiöt
Äitejä ja lapsia kahvipöydässä.
Kalle Niskala / Yle

Ympäri Suomen kulovalkean tavoin levinneenHätäkahvi-ideankeksijä Annika Mäkelä on hieman hämillään ajatuksensa saamasta suosiosta.Yle Keski-Pohjanmaa kertoi viime viikolla Mäkelän ja hänen ystäviensä keksimästä Facebookin koodista, joka levisi uutisen jälkeen Mikkeliin, Kuopioon, Jyväskylään ja Lahteen.

Avuntarjoajia on jo niin paljon, että täytyy vähän organisoida, ettei joka paikkaan ryntää kymmenen mamman lauma.

Annika Mäkelä

– Muualta on kyselty, että saavatko he kopioida meidän ideamme. Onhan tämä mieletöntä. Hieno juttu, että tämä leviää, koska selvästi tällaiselle on tarvetta, Annika Mäkelä toteaa.

Myös kokkolalaisten äitien Facebookin Mammat-ryhmään on tulvinut kymmeniä uusia jäsenpyyntöjä uutisen jälkeen. Konkreettisiin toimiin on jo ryhdytty.

– Osa ryhmäläisistä on ollut lapsenvahtiapuna eräässä perheessä terveyskeskuskäynnin ajan. Seuraavaksi lapsenvahtiapua tarvitaan muuttohommien ajaksi. Pyyntöjä on alkanut tulla pikkuhiljaa. Avuntarjoajia on jo niin paljon, että täytyy vähän organisoida, ettei joka paikkaan ryntää kymmenen mamman lauma, Mäkelä nauraa.

"Hätäkahvitteluun on matalampi kynnys kuin sosiaalitoimistoon menemiseen"

Mäkelä toteaa olevansa yllättynyt hätäkahvien nopeasta leviämisestä, muttei varsinaisesti niiden saamasta suosiosta.

– Pienten lasten vanhemmille tulee varmasti ainakin kerran päivässä sellainen olo, että olisipa joku tässä vähän auttamassa. Varmaan kerran kuukaudessa tulee tosissaan sellainen olo, että nyt tarvisin oikeasti apua. Hätäkahvit ovat juuri oikea apu tällaisiin tilanteisiin.

Jos joku toinen olisi voinut kantaa niiden suvantovaiheiden yli, olisiko romahtamisen voinut estää?

Mäkelä kutsuu hätäkahveja matalan kynnyksen avuksi. Niiden koolle kutsumisen helppous ja viime aikojen perhetragediat ovat Mäkelän mukaan syitä, joiden takia Hätäkahvit levisivät niin nopeaa ympäri Suomea.

– Tietenkin perhesurmat vaikuttivat meihin ja kirjoittelimme niistä Mammat-ryhmässä. Mietimme, että ovatko ne olleet tilanteita, joista olisi voinut selvitä jonkun toisen avulla. Jos joku toinen olisi voinut kantaa niiden suvantovaiheiden yli, olisiko romahtamisen voinut estää? Näitä asioita pohtiessa osa äideistä tarjosi apuaan, että jos on oikeasti uupumusta, he kyllä auttavat. Siitä koko Hätäkahvit-ajatus lähti, Mäkelä kertoo.

– Kahvittelu toisten luona on niin arkipäiväistä, että Hätäkahvit-kutsun voi lähettää suhteellisen helposti, se on kuin jokapäiväinen toimi. Sosiaalitoimistoon menemiseen ja sieltä avun pyytämiseen taas on monilla iso kynnys. Samalla tämä on myös vastalause sitä kohtaan, että sosiaalipalveluista on karsittu säästöjen takia.