1. yle.fi
  2. Uutiset

Uudet biotuotteet alkavat hahmottua – oksamurskeesta syöpälääkettä

Äänekoskella tulevan biotuotetehtaan uudet innovaatiot alkavat hahmottua. Syksyn aikana Kasvu Open Biotalous -kilpailussa haettiin uusia liikeideoita metsästä saatavien raaka-aineiden ympärille. Nyt parhaita yritysideoita on esitelty Metsä Fibren edustajille.

biotuoteteknologia
Metsä Fibren Äänekosken nykyinen sellutehdas. Kuvattu syyskuussa 2014.
Isto Janhunen / Yle

Yksi ideoista on jalostaa oksamurskeesta esimerkiksi syöpälääkkeitä, kertoo Nobi Oy:n yrittäjä Petri Nyberg:

– Ajatus on lähtenyt oikeastaan puutuotetehtaan, Kurikka Timberin, raaka-aineen varaan. He tuottavat tällaista oksamursketta, jolla ei ole muuta käyttöä kuin poltto tällä hetkellä, selvittää yrittäjä ideansa taustoja.

– Jos tätä raaka-ainetta jalostetaan eteenpäin, niin sieltä löytyy taustalta hajusteita, syöpälääkkeitä, suoja-aineita ja antioksidantteja. Tällä hetkellä ne kaikki palaa ilman sen suurempaa lisäarvoa, mutta meidän tahtotila on saada lisäarvo toteutettua, Petri Nyberg kertoo.

Mukana myös keskisuomalaisia innovaatioita

Nobi Oy:n lisäksi Kasvu Open Biotalous -kilpailussa menestyivät myös esimerkiksi puunkorjuuseen liittyvät innovaatiot.

Kuuden parhaan yrityksen joukossa on puunkorjuuseen keskittynyt Metsä-Multia, jonka toimitusjohtaja arvioi biotuotetehtaan tasoittavan metsäalan työllisyyden kausivaihtelua.

– Kyllä nykyinen kalusto riittää, että käyttöastetta nostamalla pystytään kasvaviin hakkuumääriin vastaamaan ja vähän innovatiivista ajattelua vaan, että saadaan ympärivuotisesti koneet pyörimään, niin sieltä se puu saadaan tehtaalle, lupaa Metsä-Multian toimitusjohtaja Aki Laaja.

Myös viitasaarelaisen Moisio Forest Oy:n katseet ovat Äänekosken uuden tehtaan suunnassa.

– Nykyiset tuotteet mitkä meillä on ovat kyllä kuin nappi nenän päähän ja sopivat todella loistavasti tähän uuteen tulevaan tehtaaseen. Mutta jos tarvitsee vielä jotain muunlaisia kehityksiä tai ideoita tulee vastaan niin totta kai silloin suunnitellaan lisää ominaisuuksia ja lisää uusia tuotteita, lupaa Moisio Forest Oy:n suunnittelupäällikkö Tuomas Moisio.

Vaikka Metsä Groupin varsinainen päätös tehtaasta on tulossa vasta ensi keväänä, ovat monet metsäalan yritykset hioneet kynsiään uusien bisneksien toivossa.

Äänekoskellakin varaudutaan jo tulevaan: vanhaa tehdasta puretaan uuden tieltä ja uuden tehtaan rakentajille etsitään jo asuntoja.

Lue seuraavaksi