1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

"Egyptin nykyhallinto on Mubarakiakin julmempi" - kansalaisaktivistit eivät silti luovuta

Egyptin nykyhallitus yrittää tukahduttaa islamistien lisäksi kaikki hallitukselle kriittiset ryhmät, kaksi Suomessa vierailevaa egyptiläistä kansalaisaktivistia sanoo.

Ulkomaat

Egyptin nykyhallitus käyttää kovia otteita maan islamisteja vastaan, mutta käytännössä kaikki nykyhallinnon arvostelijat yritetään tukahduttaa. Näin kertoo kaksi Suomessa vierailevaa egyptiläistä kansalaisaktivistia.

– Tällä hetkellä useita mielenosoittajia on vankilassa sen takia, että he ovat vain seisoneet kadulla mielenosoituskyltin kanssa ja saavat siitä seitsemän vuotta vankeutta. Tällä on ollut karmivat seuraukset protestiliikkeelle, kertoo poliittinen analyytikko ja Heliopolis-ajatushautomon perustaja Mohammed el Dahshan, joka on ollut loppuviikon Helsingissä tutustumassa suomalaiseen kansalaisjärjestötoimintaan.

Egyptin hallitus hyväksyi tällä viikolla luonnoksen terrorismin vastaisesta laista. Lakiesitys menee vielä presidentin Abdel Fattah al-Sisin hyväksyttäväksi.

Arvostelijat uskovat, että lailla voidaan käytännössä estää entisestään kaikkien oppositioliikkeiden toimintaa.

Kaikkiaan jo 15 000 ihmistä on määrätty vankeuteen sen jälkeen, kun Egyptin armeija syrjäytti maltillisen islamistista Muslimiveljeskuntaa edustavan presidentin Mohamed Mursin vallasta kesällä 2013. Uuden hallituksen järjestämissä joukko-oikeudenkäynneissä sadoille Muslimiveljeskunnan jäsenille on annettu kuolemantuomio.

Suomessa vieraileva Selmiyah-kansalaisliikkeen edustaja Khalil El-Mosri sanoo, että vuonna 2011 alkaneen kansannousun saavutukset ovat suurelta osin valunneet hiekkaan.

– Politiikassa on palattu vanhaan malliin, jossa kaksi riitelevää ryhmää yrittävät jakaa koko yhteiskunnan, Mosri sanoo islamistien ja nykyisen presidentin al-Sisin yhteenotoista.

"Vuosisadan oikeudenkäynti" vesittyi

Egyptin entinen presidentti Hosni Mubarak luopui vallasta Egyptin kansannousun seurauksena helmikuussa 2011. Mubarak vapautui lauantaina vastustajien surmaamista koskevista syytteistä. Mubarak jää kuitenkin vankilaan kärsimään julkisten varojen kavalluksesta langetettua kolmen vuoden vankeustuomiota.

Mubarakin oikeudenkäyntiä kutsuttiin Egyptissä "vuosisadan oikeudenkäynniksi". Mohammed El Dahshanin mukaan oikeudenkäynnistä tuli kuitenkin pelkkä farssi, jota Mubarakia suojeleva nykyhallinto on ohjaillut.

Dahshan on syvästi pettynyt vuoden 2011 kansannousun tuloksiin, vaikka oli itsekin tuolloin Kairon kaduilla vaatimassa vanhan vallan kaatumista.

"Egypti on muuttunut lopullisesti"

Myös Selmiyah-kansalaisliikkeen edustaja Khalil El-Mosri pitää nykytilannetta synkkänä, eikä odota nopeaa muutosta parempaan.

Silti molemmat kansalaisaktivistit uskovat, että egyptiläiset oppivat vuoden 2011 kansannousussa sinnikyyttä. Nykyinen valtion väkivaltakoneisto ei pysty pitämään Egyptiä kasassa pelolla pitkään, he sanovat.

– Emme ansaitse nykyhallintoa, joka on vielä julmempi kuin Mubarakin. Kaikkien kansannousussa kuolleiden ihmisten takia emme voi silti vaipua epätoivoon ja luovuttaa, Dashan sanoo.

Lähteet: AP, Reuters, YLE

Lue seuraavaksi