1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ensimmäinen suomalainen tietokonepeli mietti shakkisiirtoa tunnin

Chesmac-shakkipeli heräsi henkiin vuosikymmenien uinumisen jälkeen. Tallenteita ei enää löytynyt, mutta onneksi koodi oli myös ruutupaperilla.

Kotimaan uutiset
Jari Lehtisen vuonna 1980 rakentama Telmac-tietokone
Antti Eintola / Yle

Pitkän linjan tietokoneharrastaja Jari Lehtinen katsoo nyrkin kokoista mustavalkonäyttöä ja naputtelee ensimmäisen siirron shakkipeliin.

Seuraavaksi odotellaan tietokoneen vastausta.

Ja odotellaan. Ja odotellaan.

– Tässä voi mennä vielä tunnin verran, Lehtinen naureskelee.

Peli on Raimo Suonion vuonna 1979 ohjelmoima Chesmac, jota voi pitää lähtölaukauksena kotimaiselle peliteollisuudelle. Suonio teki pelin rakennussarjana myydylle Telmac-tietokoneelle, ja pieni erä pelin sisältäneitä c-kasetteja päätyi myyntiin.

Peli tallessa paperilla

Nykyisessä kaukosäätimessä on enemmän laskentatehoa kuin Telmacissa.

Jari Lehtinen

Tämän jälkeen Chesmac ehti unohtua vuosikymmeniksi. Vasta hiljattain selvisi, että suomalaisen pelituotannon historia ulottuikin kauemmas kuin oli luultu.

Jari Lehtinen oli rakentanut ensimmäisen Telmac-koneensa vuonna 1980. Hän kuuli Suonion pelistä ja päätti herättää sen uudelleen henkiin.

– Pelin kaikki tallenteet ovat tiettävästi tuhoutuneet, mutta Raimo Suonio oli kirjoittanut ohjelmakoodin tarkasti talteen paperille. Sen perusteella tein tämän uuden version.

– Lopputuloksen pitäisi olla samanlainen kuin alkuperäinen ohjelma, ja hyvin se tuntuu toimivan, Lehtinen sanoo.

Chesmacin verkkaisuus tosin vaatii pelaajalta lehmän kärsivällisyyttä.

– Tavallaanhan tämä muistuttaakin enemmän kirjeshakkia, Jari Lehtinen naurahtaa.

Grafiikkaan ei riittänyt potkua

1980-luvulla kotitietokoneisiin alkoi vähitellen ilmestyä shakkipelejä, joissa pelilauta esitettiin graafisesti – jopa kolmiulotteisesti. Vielä Telmacin aikoihin sellaisesta ei ollut puhettakaan.

– Sekin on oikeastaan aikamoinen saavutus, että shakkisiirrot pystytään esittämään Telmacin ruudulla numeroina ja kirjaimina. Käytännössä pelaamiseen tarvitaan koneen lisäksi aina myös shakkilauta, josta katsotaan siirtojen koordinaatit, Jari Lehtinen kertoo.

Ohjelmakoodi kirjoitettiin kynällä ruutupaperille heksadesimaaleina.

Jari Lehtinen

– Nykyään tyypillisessä kaukosäätimessäkin on enemmän laskentatehoa kuin Telmacissa.

Ohjelmointikin on muuttunut rajusti 1970-luvun lopusta.

– Nykyään itse ohjelmointityö tehdään tietokoneella, mutta esimerkiksi Telmacissa ei ole sitä varten minkäänlaista tekstieditoria tai komentoriviä. Ohjelmakoodi kirjoitettiin siis kynällä ruutupaperille heksadesimaaleina ja näpyteltiin sitten koneelle, Lehtinen sanoo.

Lue seuraavaksi