1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Irlanti lupaa lyhentää tukilainaansa etuajassa

Kansainvälisille lainamarkkinoille palannut Irlanti uskoo säästävänsä näin huomattavasti kalliin tukilainansa koroissa.

Talous
katunäkymä Dublinissa.
Andy Rain / EPA

Irlanti aikoo maksaa etuajassa yhdeksän miljardia euroa sen Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tukilainasta talouskasvunsa johdosta. Irlannin talousministeri Michael Noonan lupasi, että vuosina 2015-2018 erääntyvä lainaerä maksetaan jo tämän vuoden loppuun mennessä.

Summa merkitsee noin 40 prosenttia Irlannin IMF:ltä saamasta 22,5 miljardin euron tukilainasta. Irlanti sopi EU:n ja IMF:n kanssa taloutensa pelastuspaketista vuonna 2010 asuntomarkkinaromahduksen jälkeen ja pankkikriisin pysäyttämiseksi. Samalla maa komennettiin ankaraan säästökuuriin.

Talousministeri Noonanin mukaan korkosäästöjä kertyy näin 750 miljoonaa euroa laina-ajalta. Noonan haluaa Irlannin lyhentävän lainoja etuajassa myös ensi vuonna.

Irlannin talous on kasvanut voimakkaasti sen jälkeen kun se jätti kansainvälisen tukiohjelman viime joulukuussa. Tänä vuonna EU-komissio ennustaa sen talouden ennustetaan kasvavan 4,6 prosenttia.

Irlannin palattua lainamarkkinoille talouden elpyminen on auttanut sitä saamaan rahoitusta huomattavasti IMF-lainaa halvemmalla. Irlanti maksaa tukilainastaan korkoa viisi prosenttia.

Lähteet: AFP