Mafia on Italian suurin yritys – ”Nykymafioso on käynyt yliopiston”

Vielä parikymmentä vuotta sitten mafia näkyi Italian katukuvassa pommi-iskuina ja aseellisina välikohtauksina. Mafian luonne on kuitenkin muuttunut yhteiskunnallisen muutoksen mukana. Nykyään se toimii yhä enemmän kulisseissa, käyttäen taloudellista valtaa. Tämä on tehnyt siitä aiempaa rikkaamman ja näkymättömämmän.

Ulkomaat
Katunäkymä Napolista.
Mafia siirtyy synnyinseuduiltaan, kuten Napolista, kohti Pohjois-Italiaa.Petri Burtsov

Italian entisen oikeusministerin ja tunnetun rikosasianajajan Paola Severinon mukaan mafian muutos veritöistä valkokaulustoimintaan on yksi sen historian suurimmista.

– Mafia tarvitsee hiljaisuutta, ei suuria ja näyttäviä rikostapauksia, jotka pönkittävät sen itsetuntoa. Nykymafia on niin vahva, ettei se tarvitse enää edes poliittista tukea, Severino väittää.

Mafian liikevaihto mitataan sadoissa miljardeissa

Arviot mafian taloudellisesta vallasta vaihtelevat, ja sitä onkin hyvin vaikeaa mitata todenmukaisesti. Useat tutkimukset arvioivat Italian kolmen mafian päähaaran yhteenlasketuksi kooksi 7–10 prosenttia Italian bruttokansantuotteesta.

Nykymafiosot ovat koulutetumpia kuin koskaan ennen.

Paola Severino

Tämä tarkoittaa reilusti yli sadan miljardin euron vuosittaista liikevaihtoa, minkä johdosta mafiaa voidaan pitää Italian suurimpana yrityksenä.

– Mafia on alkanut ymmärtää kapitalismia ja elää sen muutoksen mukana. Nykymafialle liiketoiminta on paras tapa rikastua, sanoo roomalaisen LUISS-yliopiston Ekaterina Piazzolla.

Hänen mukaansa on vähättelevää puhua mafiasta rikollisjärjestönä, sillä tämä tuo mieleen kaduilla partioivat gangsterit. Mafiaa tuleekin Piazzollan mukaan ymmärtää yrityksenä, jos sitä vastaan halutaan taistella tehokkaasti.

Mafia soluttautuu mukaan taloudelliseen toimintaan erilaisten peiteyritysten ja holding-yhtiöiden kautta. Viime vuosina se on vallannut alaa myös uusilta teollisuudenaloilta, kuten muodista, uusiutuvasta energiasta sekä elintarviketeollisuudesta.

Nykymafiosolla on yliopistotutkinto

Mafian toiminnan muutos aseellisesta taloudellista valtaa käyttäväksi järjestöksi on tuonut mukaan uusia tarpeita sen jäsenille.

Mafia on alkanut ymmärtää kapitalismia.

Ekaterina Piazzolla

– Nykymafiosot ovat koulutetumpia kuin koskaan ennen. Monet ovat käyneet yliopiston ymmärtääkseen taloutta ja finanssimaailmaa, Severino sanoo.

Mafian menetelmät ovat myös koko ajan hienostuneempia, mikä tekee viranomaisten työstä vaikeaa. Esimerkiksi Italiassa on paljastunut useita tapauksia, missä mafia on päässyt käsiksi miljooniin euroihin Italian ja EU:n julkisia tukia.

Osansa mafian muutoksessa on myös Italian pitkään jatkuneella talouskriisillä.

– Tavalliset yrittäjät ajautuvat mafian pariin, koska se on ainoa tapa saada rahoitusta yritystoiminnalle. Italiassa pankit eivät enää kriisin takia myönnä lainoja pienyrittäjille, Severino sanoo.

Rikollistoiminta siirtyy etelästä kohti Pohjois-Italiaa

Mafian syntyajankohdasta ollaan montaa mieltä, mutta tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että se syntyi vuosisatojen saatossa Sisiliassa vastarintaliikkeenä ulkomaalaisia valloittajia vastaan.

Köyhä Etelä-Italia ei kuitenkaan tarjoa nykymafialle ansaintamahdollisuuksia. Sen toiminta siirtyy yhä enemmän kohti teollistunutta pohjoista, kaupunkeihin kuten Milano.

Esimerkiksi Italian mafian päähaaroista rikkaimman, Euroopan kokaiinikauppaa hallinnoivan ’Ndranghetan toiminnasta enää alle viidennes tapahtuu sen synnyinseudulla etelän Calabrian maakunnassa.