Taiwanin paikallisvaaleissa testataan Kiina-mielisen hallituspuolueen kannatus

Taiwanin äänestyspaikat ovat avautuneet kello kahdeksan paikallista aikaa, eli puoliltaöin Suomen aikaa.

Ulkomaat
Vaalit Taiwan.
David Chang / EPA

Taiwanin paikallisvaaleissa valitaan yli 11 000 paikallishallinnon edustajaa tänään lauantaina. Mielipidemittauksien mukaan hallitseva Kiina-mielinen kansallispuolue kärsii vaaleissa rökäletappion. Kiinan virallinen politiikka on edelleen liittää Taiwan itseensä.

Taiwanilaiset ovat huolissaan Kiinan kasvavasta vaikutusvallasta saarella ja talouden hitaasta kasvusta.

– Monet nuoret ovat huolissaan työpaikoista ja asuntojen korkeista hinnoista. Toivon, että näemme muutoshalukkuutta ja uudenlaista ajattelua hallituksessa, jotta asiat paranevat, opiskelija Mark Hsu kertoi äänestämään mennessään.

Kansallispuolueen heikko menestys vaaleissa voisi antaa tuulta Taiwanin demokraattisen edistyspuolueen purjeisiin presidentinvaalien alla. Taiwanissa pidetään presidentinvaalit vuonna 2016.

Istuva presidentti Ma Ying-jeou on hallinnut kaksi kautta ja joutuu väistymään tehtävästä. Ma on pyrkinyt lähentämään Taiwanin ja Kiinan suhteita. Hän on tiivistänyt etenkin maiden välisiä kauppasuhteita.

Viime maaliskuussa lähentyminen johti suurmielenosoituksiin pääkaupungissa Taipeissa. Demokraattinen edistyspuolue vastustaa suhteiden tiivistämistä Kiinaan niin kauan, kun Kiina haluaa liittää Taiwanin itseensä.

Taiwanin äänestyspaikat ovat avautuneet kello kahdeksan paikallista aikaa, eli puoliltaöin Suomen aikaa. Vaaleissa on noin 18 miljoonaa äänioikeutettua, ja vaalihuoneistoja on 15 000. Äänestysprosentin odotetaan kohoavan 65–70 prosenttiin.

Taiwan ja manner-Kiina erkanivat, kun kommunistit nousivat manner-Kiinassa valtaan vuonna 1949. Kiina ei tunnusta Taiwania itsenäiseksi, vaan pitää sitä maakuntanaan.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset