Kirjailija Asko Sahlberg on valittu vuoden ruotsinsuomalaiseksi

Ruotsissa asuu noin 710 000 suomalaistaustaista henkilöä kolmessa polvessa.

Ulkomaat
Asko Sahlberg
Yle

Kirjailija Asko Sahlberg on valittu vuoden ruotsinsuomalaiseksi, Ruotsin radion SR Sisuradio kertoo (siirryt toiseen palveluun). Sahlbergin romaani Yö nielee päivät kertoo Jakobssonista, joka muuttaa Suomesta Ruotsiin paremman elämän perässä 1970-luvulla. Sahlberg pyrki kirjoittamaan suuren siirtolaisromaanin.

– Yö nielee päivät kuvaa tunnistettavasti ruotsinsuomalaisia elämiä 1960-luvulta tähän päivään. Paljon huomiota saaneen siirtolaisromaaninsa kautta hän on tehnyt ruotsinsuomalaisuutta tunnetuksi Ruotsin lisäksi myös Suomessa, valitsijaraati toteaa perusteluissaan.

Asko Sahlberg on asunut Göteborgissa parikymmentä vuotta. Hän pitää Yö nielee päivät -teostaan henkisenä pääteoksenaan. Hän on ollut myös ehdolla kirjallisuuden Finlandia palkinnon sekä Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Vuoden ruotsinsuomalaisen valitsee SR Sisuradion (siirryt toiseen palveluun), SVT:n Suomenkielisen toimituksen (siirryt toiseen palveluun), sanomalehti Ruotsin Suomalaisen (siirryt toiseen palveluun) ja Tukholman Suomen instituutin (siirryt toiseen palveluun) palkintoraati. Ruotsissa asuu noin 710 000 suomalaistaustaista henkilöä kolmessa polvessa. Noin 450 000 heistä sanoo ymmärtävänsä tai puhuvansa suomea.