Tutkimuksen yllätys: Karhu on palannut Tšernobyliin sadan vuoden jälkeen

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus tapahtui huhtikuussa vuonna 1986

Ulkomaat

Karhu on palannut Tšernobyliin Pohjois-Ukrainassa, yleisradioyhtiöt BBC (siirryt toiseen palveluun) ja SVT (siirryt toiseen palveluun) kertovat. Tutkijat ovat onnistuneet kuvaamaan karhun Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden suojavyöhykkeellä.

Ukrainalaiset ja englantilaiset tutkijat ovat virittäneet turva-alueelle 42 kameraa. He tutkivat ydinvoimalaonnettomuuden radioaktiivisen säteilyn vaikutuksia alueen villieläimiin.

Alueella ei ole nähty karhuja sataan vuoteen, mutta tutkijat ovat epäilleet, että ne ovat saattaneet palata. Ne ovat jättäneet jälkiä ja jätöksiä luontoon. Lokakuussa kameroihin tallentui karhu, ja tutkijat ovat innoissaan.

– Onneksi makasin sängyssä, joten en ollut vaarassa kaatua. Lähetin tiedon kollegoilleni, että he voivat jakaa tunteeni. Sen he tosiaan tekivät! tutkija Sergei Gasjtjak kertoo SVT:lle.

Tutkijat uskovat, että suojavyöhyke tarjoaa eläimille rauhallisen ympäristön. He tarkkailevat vyöhykettä viisi vuotta kestävässä projektissa (siirryt toiseen palveluun).

– Työskentelemme siitä olettamuksesta, että kun yhtälöstä otetaan pois ihminen ja ihmisen aiheuttama paine ja häiriö, niin eläimet huomaavat, että suojavyöhyke tarjoaa niille paineista ja vaarasta vapaan ympäristön, projektinvetäjä Mike Wood Salfordin yliopistosta kertoo BBC:lle.

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus tapahtui huhtikuussa vuonna 1986. Sitä pidetään maailman pahimpana ydinonnettomuutena. Yli 110 000 ihmistä evakuoitiin kodeistaan, ja ydinvoimalan ympärille luotiin 30 kilometrin suojavyöhyke.