1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Egyptin ex-presidentti Mubarak vapautettu murhasyytteistä

Hosni Mubarakia ja hänen lähipiiriään syytettiin mielenosoittajien tappamisesta vuoden 2011 kansannousun aikana. Tuomioista voi vielä valittaa.

Ulkomaat
Hosni Mubarak
Hosni Mubarakia kuljetetaan oikeuden istuntoon 29. marraskuuta.Khaled elfiqi / EPA

Oikeus on vapauttanut Egyptin entisen presidentin Hosni Mubarakin murhasyytteistä.

86-vuotiasta Mubarakia ja hänen lähipiiriään syytettiin mielenosoittajien tappamisesta vuoden 2011 kansannousun aikana. Yli 800 ihmistä kuoli Mubarakin syjäyttämiseen johtaneiden viikkojen aikana.

Tuomioistuin katsoi, ettei Mubarak ole syyllistynyt myöskään korruptioon. Hosni Mubarakia ja hänen öljyministeriään syytettiin lahjusten otosta Israelin kaasutoimitusten yhteydessä. Myös ministeri katsottiin syyttömäksi.

Mubarak tuomittiin jo kerran elinikäiseen vankeuteen murhasta, mutta valitustuomioistuin määräsi uuden oikeudenkäynnin.

Syrjäytetty presidentti kärsii tällä hetkellä julkisten varojen kavalluksesta saamaansa kolmen vuoden vankilatuomiota, joten häntä ei vapauteta. Mubarakia on pidetty terveyssyistä kairolaisessa sotilassairaalassa.

Tuomioistun vapautti samalla murhasyytteistä myös Mubarakin entisen sisäministerin Habib al-Adlyn ja kuusi hänen korkea-arvoista avustajaansa.

Myös Mubarakin poikien Alaanin ja Gamalin korruptiosyytteistä luovuttiin. Tuomari katsoi, että syytteen alaisesta rikoksesta on kulunut liian paljon aikaa, eikä tuomio ole enää mahdollinen.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi