Tutkija: Bensaan alkuvuonna noin 10 prosentin ale

Raakaöljyn hinta on romahtanut, minkä perässä Suomessakin bensa on hiukan halventunut. Maailmankaupan asiantuntija sanoo raaka-aineiden hintojen alentumisen näkyvän aina viiveellä kuluttajahinnoissa. Hän arvioi, että bensan hinnassa pudotus näkyy entistä selvemmin vuodenvaihteen jälkeen.

talous
Kuvituskuva bensan hinnasta.
Yle Uutisgrafiikka

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkija Paavo Suni ynnäilee, kuinka paljon bensiinin hinta vielä voisi kevään kuluessa laskea.

– Nyt bensan hinta on jonkin verran tippunut ja kyllä sen pitäisi alkuvuodesta muutaman kuukauden viipeellä sitten olla laskussa, summaa Suni.

– Kyllä voisi ajatella, että kymmenen prosentin luokkaa lasku saattaisi olla. Yhdysvalloissa se näkyy jo hyvin selvästi. Siellä hinnanpudotus on tullut paljon nopeammin läpi.

Lasku saattaisi olla kymmenen prosentin luokkaa.

Paavo Suni

Suomessa bensan hinnassa tuntuu ja sen laskua jarruttaa vero, jota joka litrassa on yli puolet.

Suni on jo arviossaan poistanut veron ja tuotantokustannusten vaikutuksen. Kymmenen prosentin pudotus pumpulla tarkottaisi, että nyt monin paikoin hieman alle 1,50 euron litrahinnassa oleva bensiini voisi laskea tasoon, jossa uusi hinta alkaisi numeroilla 1,3. Se edellyttää, että raakaöljy myös pysyy halpana nykyisessä noin 70 dollarissa tynnyriltä.

Hinnanlasku sai uutta vauhtia, kun öljyntuottajamaiden järjestö Opec päätti olla rajoittamatta tuotantoa hinnanlaskusta huolimatta. Tuotantorajoituksilla Opec olisi voinut yrittää paimentaa raakaöljyn hintaa nousuun.

Tutkija Paavo Suni arvioi öljyn hinnan jäävän nykytasoilleen ainakin joksikin aikaa.

– Kyllä se helposti vuoden, pari saattaa olla suhteellisen alhaisella tasolla. Sanotaan 10–20 dollarin haarukassa ylöspäin tästä nykyisestä, Suni sanoo.

Mutta öljy alkaa uudelleen kallistua, jos maailmantalous nousee nykyisestä kuopastaan ja alkaa uudelleen vetää. Öljyn kysynnän kasvu käy kalliiksi, koska uusien esiintymien hyödyntäminen on aina vain kalliimpaa.