MOT: Reservi kutistuu – huolestuneet suunnittelevat kodinturvajoukkoja

Reserviläisistä koostuva ryhmä haluaisi perustaa Suomeen taistelujoukon turvaamaan koteja, kertoo MOT.

Kotimaa
Varusmies pitelee rynnäkkökivääriä.
Varusmies Taipalsaaren ammunta-alueella.Yle

Armeijan koon pienentyminen synnyttää protestimielialaa reserviläisissä. Osa heistä haluaa perustaa Suomeen uuden aseellisen ryhmittymän, jota kutsuttaisiin kodinturvajoukoiksi. Asiasta kertoo Ylen MOT-ohjelma.

Hankkeen puuhamiesten tavoitteena on vähintään 100 000 naisesta ja miehestä muodostuva taistelujoukko. Ensi vuonna Suomen armeija kutistuu noin kolmanneksen, kun puolustusvoimauudistus leikkaa sodan ajan joukkojen vahvuuden 350 000 henkilöstä 230 000:een.

– Tilannehan on mielenkiintoinen, kun käytännöllisesti katsoen hallinnollisella päätöksellä viedään 100 000 mieheltä oikeus puolustaa isänmaataan, kodinturvajoukkojen puuhamies, reservin yliluutnantti Pekka M. Sinisalo sanoo.

– Ei tässä ainakaan ole otettu sota-ajoista mitään oppia, kun on päätetty yhtäkkiä pienentää näitä sijoitettuja joukkoja, myötäilee toinen kodinturva-aktivisti, reservin kapteeni Jyrki Uutela.

Aktivistien mukaan koko Suomea ei enää pystytä puolustamaan 230 000 sotilaalla.

Aktivistit ja Puolustusvoimat törmäyskurssilla

Kansainvälinen oikeus takaa oikeudellisen suojan vain niin sanotuille laillisille taistelijoille, joilla on sijoitus asevoimien organisaatiossa.

– Kriisitilanteessa ainoastaan ne saavat puolustaa maataan, jotka ovat sijoitettuja johonkin tehtävään. Nythän meillä on puoli miljoonaa sijoittamatonta reserviläistä. On aika erikoista, että kansakunnalla on varaa olla käyttämättä tällaista valmiiksi koulutettua sotilasvoimaa, Uutela sanoo.

– Meidän pitää muodostaa varareservi, joka tukee Puolustusvoimia kriisin aikana. Samalla se toisi sijoittamattomille reserviläisille sijoituksen ja kansainvälisen oikeuden säädösten mukaisen oikeuden puolustaa isänmaataan ja rakkaimpiaan, vaatii Sinisalo.

Kodinturva-aktivistit ovat ajautuneet törmäyskurssille virallisen maanpuolustuskoneiston kanssa.

– En näe mahdolliseksi, että Suomessa mikään muu joukko voisi käyttää sotilaallista voimaa kuin Puolustusvoimat. Eli tämäntyyppiset tehtävät ovat vain ja ainoastaan Puolustusvoimien tehtäviä, eversti Hannu Hyppönen sanoo MOT:lle.

Hyppönen on Puolustusvoimien koulutuspäällikkö ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen tarkastaja.

Keskustelu kodinturvajoukoista on Suomessa jo aiemminkin noussut pintaan pari kertaa. Edellisen kerran näin kävi vuoden 2010 kesällä, jolloin asia nousi esille myös Kokoomuksen puoluekokouksessa.

MOT - Oikeus omaan rynkkyyn maanantaina 1.12. klo 20.00, TV1. Ohjelman voi katsoa myös suorana tai myöhemmin tallenteena Yle Areenasta.

Päivitys 1.12. klo 11.19: Lisätty linkit MOT:n sivuille ja Areenaan. Otsikkoa on tarkennettu.