"Kun tunti loppui, alkoivat hälytyssireenit soida" – Kuhmossa muisteltiin talvisodan alkamista

Sotaveteraani Veijo Kesäläinen oli 14-vuotias koululainen Viipurissa, kun talvisota alkoi. Sunnuntaina hän vietti sodan alkamisen 75-vuotispäivää samassa seminaarissa pääministeri Alexander Stubbin kanssa.

Kotimaa
Veijo Kesäläinen.
Veijo Kesäläinen.Yle

Syksyllä 1939 Veijo Kesäläinen oli alkanut kulkea Sommeelta Viipuriin oppikouluun. Talvisodan alkamispäivä on hyvin muistissa.

– Olimme ensimmäisellä tunnilla, voimistelutunnilla ja tehtiin sirpalesuojaa koulun tiilistä rakennettuun halkoliiteriin. Siinä oli avo-ovet ja siihen metrisiä halkoja pinottiin se aukko umpeen. Kun tunti loppui, alkoivat hälytyssireenit soida. Menimme lopulta kuitenkin kadun toisella puolella olevaan ortodoksikirkkoon, jossa oli korkea kiviaita. Siellä istuttiin ja kuunneltiin kun pommi tippuivat, Kesäläinen muisteli Kuhmon talvisotaseminaarin yhteydessä.

Stubb kiitti Kuhmon seminaarissa veteraaneja itsenäisyydestä

Talvisodan alkamisen muistopäivää vietettiin sunnuntaina Kuhmo-talossa talvisotaseminaarin merkeissä. Pääministeri Alexander Stubb (kok.) toi juhlaan valtioneuvoston tervehdyksen.

Tilaisuuteen saapuessaan Stubb totesi, että sotien veteraaneja on kiittäminen maan itsenäisyydestä ja demokratiasta.

– Kyllä se hiljaiseksi vetää, sitä on kiitollisena siitä, että pääministerinä saamatkustaa tänne pohjoiseen muistamaan talvisodan alkua nimenomaan puheen muodossa eikä sotimaan. On hyvä kaiken tämän hässäkän keskellä pysähtyä miettimään mitä meidän sotien veteraanit on meidän eteen tehnyt, Stubb totesi.

Siellä istuttiin ja kuunneltiin, kun pommi tippuivat.

Veijo Kesäläinen

Veijo Kesäläinen on kiitollisena huomannut, että nuoret antavat heidän toiminnalleen arvoa.

– Kyllä nykynuoret osaavat arvostaa, että me menimme sinne silloin, sanoo Kesäläinen, joka itse palveli jatkosodassa.