Norpat ovat eläneet Itämeressä jo 10 000 vuotta

Tuoreen tutkimuksen mukaan norppa on pystynyt sopeutumaan Itämeressä huomattaviin muutoksiin. Laji selvisi myös edellisestä lämpökaudesta. Tuhansia vuosia sitten lämpötila ei kuitenkaan kohonnut yhtä paljon kuin sen arvioidaan nousevan tällä vuosisadalla.

Kuva: Laura Hiisivuori

Norppa on asunut Itämeressä yhtäjaksoisesti yli 10 000 vuotta. Tämä selviää tuoreesta tutkimuksesta, jonka kansainvälinen tutkimusryhmä on tehnyt Helsingin yliopiston dosentti Pirkko Ukkosen johdolla.

Tutkimus pohjautuu lähes viiteenkymmeneen radiohiiliajoitettuun norpan luunäytteeseen eri puolilta Itämerta. Toistaiseksi vanhin löytö sijoittuu Pohjanlahden muinaisrannikolle Nurmoon.

Tutkijoiden mukaan norppa on pystynyt sopeutumaan Itämeren huomattaviin muutoksiin. Laji on myös selvinnyt edellisestä lämpökaudesta. Tuhansien vuosien takaisella edellisellä lämpökaudella lämpötila oli 1–2 astetta nykyistä korkeampi. Tämä ei tarkoita, että nykyinen ilmastonmuutos olisi norpalle arvioitua helpompi. Eri ilmastomallien perusteella arvioidaan, että lämpötila nousee tämän vuosisadan loppuun mennessä paljon enemmän kuin aiemmalla kaudella, tutkijoiden mukaan jopa 5–8 astetta.

Itämerennorppa on luokitetu kansainvälisesti vaarantuneeksi norpan alalajiksi.

Tutkimus julkaistiin The Holocene -lehden verkkosivuilla.