1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Taksit Gävlen pukin turvana

Ruotsalaiskaupungin olkipukin tarina on usein päättynyt jättiroihuun. Tänä vuonna Gävlessä yritetään uutta taktiikkaa, kertoo SVT.

Kuva: Pernilla Wahlman / Lehtikuva

Ensimmäisenä adventtisunnuntaina esiteltiin ruotsalaisen Gävlen kaupungin perinteinen olkipukki. Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n mukaan kaupungin puheenaiheena on nyt pukin kohtalo: selviääkö se tänä vuonna?

Ensimmäinen kerran Gävleen pystytettiiin olkipukki vuonna 1966, jolloin se myös poltettiin. Sen jälkeen pukki on tuhottu lähes joka vuosi erilaisista suojeluyrityksistä huolimatta.

Pukki on poltettu lähes 30 kertaa, tuhottu joitakin kertoja käsivoimin ja ainakin kerran se on jyrätty autolla. Vuonna 2001 sen sytytti amerikkalaisturisti.

Nyt Gävlessä turvaudutaan uuteen taktiikaan, taksikuskeihin.

– Olemme kokeilleet aitoja ja palonestoainetta, mutta tänä vuonna kokeilemme taksikuskeja, kertoi Gävlen kunnan viestintäpäällikkö ja olkipukin tiedottaja Johan Adolfsson.

Kunta on sijoittanut väliaikaisen taksitolpan pukin viereen, jotta sen läheisyydessä ja turvana olisi mahdollisimman paljon väkeä.

Adolfsson uskoo vakaasti, että olkipukin mahdollisuudet selvitä tänä vuonna ovat hyvät.

Gävlen perinteinen olkipukki painaa 3,6 tonnia. Se on 13 metriä korkea ja seitsemän metriä pitkä. Pukilla on oma Twitter-tili (siirryt toiseen palveluun), jolla on lähes 5 500 seuraajaa.

Olkipukin blogia voi seurata ruotsiksi ja englanniksi tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).