Saksan suurin energiayhtiö luopuu hiilestä, kaasusta ja ydinvoimasta

Energiajätti E.on keskittyy jatkossa uusiutuvaan energiaan ja sähköverkkoihin. Hiili-, kaasu- ja ydinvoimalat siirretään uuteen yhtiöön. Saksassa sähkön tukkuhinta on laskenut jyrkästi kolmen viime vuoden aikana.

talous
tuulimyllyjä merellä
E.on:in tuulipuisto Rodsand Tanskan rannikolla.Epa / Ole Christiansen

Saksan suurin energiayhtiö E.on on päättänyt suuresta muutoksesta yhtiöstrategiassaan. Yhtiö suuntautuu tulevaisuudessa uusiutuvaan energiaan ja sähkön jakeluverkkojen rakentamiseen.

E.onin hiili-, kaasu- ja ydinvoimalat erotetaan emoyhtiöstä ja siirretään uuteen perustettavaan yhtiöön. Muutosten on määrä astua voimaan vuonna 2016.

– Olemme vakuuttuneita siitä, että meidän on vastattava dramaattisesti muuttuneeseen globaaliin energiamarkkinaan, totesi E.onin toimitusjohtaja Johannes Teyssen yhtiön tiedotteessa.

– E.onin nykyinen laaja liiketoimintamalli ei voi jatkossa vastata uusiin haasteisiin. Kaksi erillistä, eri tavoin fokusoitunutta yhtiötä tarjoavat parhaat ratkaisut tulevaisuudelle, hän jatkoi.

Sähkön tukkuhinnat ovat laskeneet Saksassa jopa neljänneksen vuoden 2013 jälkeen. Tämä on seurausta ylikapasiteetista ja massiivisesta uusiutuvan energiantuotantokapasiteetin rakentamisesta, kertoo Die Welt -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Yhtiön johto päätti sunnuntain kokouksessaan, että tänä ja ensi vuonna osinkoa jaetaan kiinteä summa, 0,50 euroa osakkeelta. Viime vuonna osinko oli 0,60 euroa.

E.on on myös myynyt toimintonsa Espanjassa ja Portugalissa. Saaduilla 2,5 miljardilla eurolla yhtiö paikkaa pahoin velkaantuntutta talouttaan. Italian-toimintojen myynti on harkinnassa.

Lähteet: Yle Uutiset, AFP