1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Der Spiegel kiinnostui Simo Häyhästä – "Ase tappaa, pelko halvaannuttaa"

Saksalaislehti esittelee lukijoilleen vaatimattoman, mutta tehokkaan talvisodan tarkka-ampujan. Der Spiegel kuvailee talvisotaan "lyhyeksi, mutta veriseksi" sodaksi.

Kuva: Kuvakaappaus Der Spiegelin verkkosivuilta

Päivän kajo ei ollut vielä koittanut, kun Simo Häyhä jo valmistautui tehtäväänsä huolellisesti. Hän tarkisti jokaisen panoksen, sillä yksikin häiriö hänen aseessaan merkitsisi hänen omaa kuolemaansa. Tällä kertaa kaikki meni suunnitellusti. Häyhän osuma toi kuoleman tällä kertaa toiselle.

Näin aloittaa saksalainen Der Spiegel verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) talvisodan tunnetuinta tarkka-ampujaa Simo Häyhää koskevan artikkelin.

Talvisodan alkamispäivänä julkaistussa artikkelissa esitellään Rautjärveltä kotoisin olleen Häyhän elämä melko tarkasti. Talvisotaa kuvaillaan artikkelissa lyhyeksi, mutta veriseksi sodaksi.

"Rekyylin"

Simo Häyhän vastaus kysymykseen "mitä hän tunsi ampuessaan venäläisen sotilaan".

"Yksinäinen mies 40 asteen pakkasessa"

Der Spiegelin artikkelissa Häyhä kuvaillaan tarkkana ja tunnollisena sotilaana. Hän toimi aina yksin ja äärimmäisissä olosuhteissa. Der Spiegelin mukaan Häyhä on edelleen kaikkien aikojen tehokkain tarkka-ampuja. Tarkka-ampujien merkitystä artikkeli korostaa myös strategisena aseena. "Ase tappaa, pelko halvaannuttaa", lehti kuvailee Häyhän toimintaa rintamaolosuhteissa. 

Kuva: SA-kuva

Tarkka-ampujat vaanivat kohteitaan viholliselta piilossa ja kylvivät samalla kauhua puna-armeijan sotilaiden keskuuteen. Der Spiegelin mukaan Häyhä toimi aina yksin ja pakkasta oli pahimmillaan jopa alle 40 astetta.

Simo Häyhän ampumien sotilaiden määräksi on arvioitu jopa yli 500 puna-armeijan sotilasta. Eräiden arvioiden mukaan hän saattoi yhden päivänä aikana ampua jopa 25 sotilasta. Häyhästä on vuosien varrella tullut maailmanlaajuisesti erittäin tunnettu hahmo. Hänestä löytyy runsaasti materiaalia ja sivustoja mm. verkosta.

Der Spiegelin artikkeli loppuu Simo Häyhälle esitettyyn kysymykseen. Lehden mukaan Häyhältä kysyttiin kerran, että mitä hän tunsi ampuessaan venäläisen sotilaan.

– Rekyylin, Häyhä oli Der Spiegelin mukaan vastannut.