Painijalegenda laittoi motoristit molskille – vilkaise video

Maailmanmestari Marko Yli-Hannuksela opasti Turun Moottorikerhon kuskeja painin saloihin. Samalla saatiin vinkkejä oheisharjoitteluun.

urheilu
Motoristit painitreeneissä
Motoristit painitreeneissäMinna Rosvall / Yle
Miehet harjoittelevat painia molskilla.
Maailmanmestari Marko Yli-Hannuksela opasti Turun Moottorikerhon kuskeja painin saloihin. Samalla saatiin vinkkejä oheisharjoitteluun.

Painista on hyötyä monessa lajissa. Tämän huomasivat Turun Moottorikerhon kuljettajat. Nykyään valmentajana työskentelevä Marko Yli-Hannuksela on opastanut painin saloja muun muassa jääkiekkoilijoille.

– Keskivartalon hallinta on nykypäivän trendi. Se on valitettavan heikko jopa urheilijoilla. Niiden asioiden kanssa pitää työskennellä ja nähdä vaivaa, neuvoo Yli-Hannuksela.

Moottoriurheilijat harjoittelivat leiripäivän aikana muun muassa räjähtävää nopeutta ja ketteryyttä. Välillä he menivät melkoiselle mutkalle pääseisonnassa ja kärrynpyöräharjoituksissa. Kovimpien urheilijoiden pitäisi tehdä harjoitteita päivittäin, mutta ainakin viikoittain olisi hyvä harjoitella Yli-Hannukselan oppien mukaan.

Työterveyshoitaja neuvoi kuskia harrastamaan "jotain kuntoiluakin"

Enduroa harrastava Jouni Koskinen myöntää, että lajia ylläpitäviä lajeja pitää harrastaa, että jaksaa ajaa. Moottoriurheilijoita pidetään huonokuntoisina.

– Kun menin nykyiseen työpaikkaan, työterveydenhoitaja sanoi, että pitäisikö tuossa iässä ruveta vähän harrastamaan jotain kuntoiluakin.

Koskinen kertoi ajavansa motocrossia ja liikkuvansa todella paljon.

Kaikki ajattelevat, että se on ihan nössöö ja vaan istumista.

Tobias Kallio

– Uin, lenkkeilen, pyöräilen ja teen kaikkea muuta, että jaksan ajaa, kertoo Koskinen kommentistaan työterveyshoitajalle.

Motocross-kuljettaja Tobias Kallio oli tyytyväinen painitreenin antiin.

– Vähän tuli tehtyä erilaisia juttuja kuin mitä on ennen tullut tehtyä. Välillä veti vähän hapoillekin, myöntää Kallio.

Tobias painottaa, että motocross on muutakin kuin istumista pyörän kyydissä. Vartalonhallintaa tarvitaan.

– Kaikki ajattelevat, että se on ihan nössöä ja vaan istumista. Loppujen lopuksi ei motocrossissa oikeastaan tule istuttua ollenkaan. Se on aika pitkälti seisomista, kertoo Kallio.

Kuskit tarvitsevat hyvää kuntoa pitkän kilpailupäivän aikana

Turun Moottorikerhon tavoite oli osoittaa, että harrastajat voisivat hyödyntää painijoiden oheisharjoitteita esimerkiksi pitkän kilpailupäivän aikana. Idean isä on muutama vuosi sitten toimintaan mukaan tullut Tobiaksen isä Tuomas Kallio.

– Kun ajetaan ensin erä aamupäivällä, miten valmistaudutaan, miten palaudutaan sitten taas siihen viimeiseen erään. Tavoite on, että saataisiin koko päivä hyödynnettyä.

Monet eivät tajua, miten kova kestävyyslaji esimerkiksi motocross on.

– Se oli minullekin yllätys. Motocross on kova ja loukkaantumisherkkä laji. Mitä paremmassa kunnossa olet, sitä helpommalla tervehtyy loukkaantumisistakin, pohtii Kallio.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus