1. yle.fi
  2. Uutiset

Mies löysi haulikon kerrostalon pihalta Oulussa  – "Täysin näkyvällä paikalla"

Aselaukussa ollut haulikko oli jätetty taloyhtiön pihalle. Aseen löytänyt oululaismies toimitti sen poliisille.

Kotimaan uutiset
Oululaismies löysi hylätyn ja ladatun haulikon julkisellta paikalta
Jari Possakka

Oululainen Jari Possakka oli menossa tapaamaan ystäväänsä Oulun Höyhtyällä sunnuntaina alkuillasta, kun hänen matkansa katkesi erikoiseen löytöön. Ystävän taloyhtiön nurmikolla lojui hylätty aselaukku, jonka sisällä oli haulikko.

– Olin menossa kaverin luo ja samalla huomasin haulikon takapihan edustalla. Pihalla ei ollut ketään, Possakka kertoo.

Jari Possakka havaitsi aseen keskellä nurmikkoa, missä se oli täysin näkyvällä paikalla.

Soitin poliisin heti, kun huomasin aseen siinä.

Jari Possakka

– Soitin poliisin heti, kun huomasin aseen siinä.

Poliisi saapui paikalle ja vei haulikon mennessään. Ase ei ollut ladattu.

Poliisi selvittää aseen omistajan

– Olisikohan kyseessä ollut tilanne, että joku on autoon tavaraa lastatessaan unohtanut aseen. Kun ollaan aseiden kanssa tekemisissä, huolellisuus on erityisen tärkeää, eikä esimerkiksi unohtamisia saisi tapahtua, sanoo Oulun poliisilaitoksen lupapalveluyksikön johtaja, ylikomisario Juhani Saranki. Hän ei tunne kyseistä tapausta tarkemmin, joten hän kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

– Tällaisissa tilanteissa pyritään luonnollisesti selvittämään aseen omistaja, ylikomisario Juhani Saranki kertoo.

Yleensä aseen omistaja on mahdollista selvittää aseen tunnistetietojen perusteella. Kuvatun kaltainen tapaus käynnistää poliisissa kaksi eri prosessia eli esitutkintaprosessiin sen selvittämiseksi, onko joku mahdollisesti syyllistynyt tapauksessa rikokseen ja hallinnollinen prosessi, sen selvittämiseksi, onko asiassa syytä puuttua niihin ampuma-aseen hallussapitolupiin, joita aseen haltijalla mahdollisesti on.

– Ampuma-aseen säilyttämisestä ja kuljettamisesta on tarkat säännöt, jotka metsästäjät ja aseiden keräilijät kyllä yleensä tuntevat, ylikomisario Juhani Saranki kertoo.

Säilytyksen suhteen voi joskus tulla esiin tapauksia, että ase on jätetty säilytettäväksi esimerkiksi kesämökille. Asumattomassa kesämökissä asetta ei saa säilyttää, edes asekaapissa.

Aseet säilytettävä huolellisesti

Ampuma-aseen säilyttämisestä ja kuljettamisesta on tarkat säännöt.

Juhani Saranki

Asetta voidaan säilyttää huolimattomasti myösvakituisen asunnon tiloissa esimerkiksi kellarikomerossa.

– Ampuma-aselain mukaan aseet on säilytettävä lukitussa tilassa tai muuten lukittuina tai siten, että ampuma-aseeseen kuuluvaa aseen osaa, esimerkiksi lukkoa säilytetään erillään aseesta. Erityisen vaarallisista aseista ja muun muassa pistooleista on omat ankarammat säilytysvaatimuksensa. Valmisteilla olevassa ampuma-aselain uudistuksessa aseiden säilyttämisestä annettuja säännöksiä tullaan edelleen tiukentamaan.

Oulusta löydettyyn haulikkoon ylikomisario Juhani Saranki ei ota kantaa, koska kyseessä on yksittäistapaus.

– Varsin yleinen ongelma on aseiden kuljetus. Usein niitä kuljetetaan auton matkustamossa, ilman, että ase olisi suojuksessa. Luonnollisesti asetta ei myöskään saa kuljettaa ladattuna, ylikomisario Juhani Saranki huomauttaa.

Lue seuraavaksi