1. yle.fi
  2. Uutiset

Kynttilät syttyvät kuolonkolarien syyttömille uhreille – entinen rekkakuski säikähtää yhä vaaleita autoja

Raskaan kaluston kuljettajat haluavat kiinnittää huomiota "tuntemattomasta syystä" tapahtuviin kuolonkolareihin. Facebookissa leviävä kampanja kehottaa kuljettajia pysähtymään maanantaina kello 12 tai muuhun sopivaan aikaan ja sytyttämään kynttilän tapahtuman kaikille uhreille.

Kotimaan uutiset
Rekkakuski ajaa rekkaa öisellä tiellä.
YLE Etelä-Karjala

41, kun yksikin on liikaa -ryhmä on huolissaan "tuntemattomasta syystä" tapahtuneiden kuolonkolarien lisääntymisestä. Tänä vuonna tällaisia onnettomuuksia on tapahtunut 41. Ryhmä muistuttaa, että kuolonkolari vie kuljettajalta pahimmillaan työkyvyn ja jättää elinikäiset traumat.

Kokkolalaislähtöinen Stefan Nyman koki tällaisen onnettomuuden lähes 20 vuotta sitten. Mies ajoi Jalasjärven kohdalla kauniina kevätpäivänä kuivaa maantietä ja luki liikennettä tapansa mukaan. Alla oli pitkä suora, edessä tie kaartui vasemmalle.

– Mäen päällä tuli valkoinen auto hirveän lujaa. Takaraivossa heräsi ajatus: tuossa on nyt jotain. 50–100 metriä ennen se tuli kaistalle.

Nyman ehti kääntää vähän oikealle. Yhdistelmä meni pellolle ja jäi seisomaan. Nyman selvisi ilman fyysisiä vammoja, vastaantulija menehtyi välittömästi.

Tapaus sai osaltaan jättämään ajamisen

Stefan Nyman palasi auton rattiin viikon päästä ja ajoi vielä kaksi vuotta. Sitten hän sai alalta ajojärjestelyihin ja markkinointiin liittyvän työtarjouksen ja otti sen vastaan. Jalasjärven tapahtumat vaikuttivat päätökseen lopettaa ajaminen; ne olivat alkaneet piirtyä kuvina takaraivolle vuosi tapauksen jälkeen.

Onnettomuus vaikuttaa vieläkin tietyissä tilanteissa.

Takaraivossa heräsi ajatus: tuossa on nyt jotain. 50–100 metriä ennen se tuli kaistalle.

Stefan Nyman

– Kun tulee tietynvärinen auto vastaan, vähän säikähtää.

Nyman seuraa yhä uutisia vastaavanlaisista onnettomuuksista. Hän harmittelee sitä, että monet joutuvat osallisiksi niihin ilman omaan syytään. Aina raskaan kaluston kuljettajakaan ei pysty reagoimaan yhtä hyvin seurauksin kuin Nyman aikanaan.

– Molemmatkin saattavat siinä mennä. Ja ulkopuolisiakin.

Lue seuraavaksi