Hyppää sisältöön

Lestadiolaiskansanedustaja hyväksyisi lapsensa homouden, mutta ei sukupuolineutraalia avioliittoa

Yle Helsingin nettistudiossa vieraillut keskustan ainoa helsinkiläinen kansanedustaja Terhi Peltokorpi pitää joukkopakoa kirkosta huolestuttavana. Sukupuolineutraalia avioliittolakia vastaan äänestänyt Peltokorpi haluaa kuitenkin uskoa yhä, että kirkon seinät ovat Suomessa leveällä ja erilaiset näkemykset mahtuvat saman katon alle.

Keskustan helsinkiläinen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Terhi Peltokorpi.
Keskustan ainoa helsinkiläiskansanedustaja Terhi Peltokorpi istahti Yle Helsingin nettistudion tenttiin. Haastattelijoina ovat Marika Ahonen ja Tiina von Martens.

Yle Helsingin nettistudiossa maanantaina vieraillut helsinkiläiskansanedustaja Terhi Peltokorpi on huolissaan kirkon joukkopaosta.

Eroaalto kirkosta kiihtyi jälleen viikonloppuna, seurauksena sukupuolineutraalin avioliittolain läpimenosta eduskunnassa. Lähtijöitä on ollut niin vanhoillisemman kannan kuin liberaalienkin joukosta, kertovat Eroakirkosta.fi -sivuston ylläpitäjät. Osaa on suututtanut arkkipiispa Kari Mäkisen ymmärtävä kanta uuden avioliittolain puolesta. Toiset taas ovat kavahtaneet mm. kristillisten Päivi Räsäsen lausuntoja.

Peltokorpi itse vanhoillislestadiolaisena ei ole kokenut tarvetta lähteä kirkon ulkopuolelle. Perjantaina hän äänesti uutta avioliittolakia vastaan.

– Kirkon merkitys on suomalaisille ohuempi kuin mitä se on ollut menneinä vuosikymmeninä ja ehkä kaikki tämä siinä taustalla voi vaikuttaa osalla ihmisiä, mutta se mitä viikonloppuna on uutisoitu niin on sanottu, että myös ne ihmiset, jotka ovat kokeneet kirkon erittäin tärkeäksi ja osallistuneet aktiivisesti ovat eronneet nimenomaan arkkipiispan kannanottoon liittyen ja se on tietenkin huolestuttavaa, jos kirkko vuotaa molemmista päistä.

Hän toivookin, että sopu antaa sijaa myös tulevaisuuden kirkossa.

– Itse ajattelen niin, että kirkossa on seinät Suomessa aika leveällä ja katto korkealla ja sisään mahtuu monenlaista ajattelutapaa. Aika monessa asiassa on konsensusta löydetty ja yhteinen tie ja linja on säilynyt ja toivon, että tämä voisi olla myös jatkossa tilanne.

"Ihmisinä suhtaudun kaikkiin samalla tavalla"

Yhdeksänlapsisen perheen äiti suhtautuu avioliittoon miehen ja naisen välisenä, mutta sen paremmin lapsia kuin aikuisiakaan hän ei sukupuolisen suuntautumisen mukaan arvota.

– Jos oma lapseni olisi homo, ei minulla olisi muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä se. Hän olisi yhtälailla lapseni. Ystäväni kirjoitti kerran kolumnissaan, että jokainen kadunmieskin on jonkun lapsi ja se sopii mielestäni tähänkin tilanteeseen.

Äänestyspäätökseen se ei olisi kuitenkaan vaikuttanut, hän uskoo.

– Vaikka lapseni olisi homo, olisin silti äänestänyt samalla tavalla. Meillä on tuttuja ja ystäviä ja lasten kautta perheitä, joissa on kaksi äitiä ja ihmisinä suhtaudun heihin aivan samalla tavalla kuin keneen tahansa ihmiseen. Siihen se ei vaikuta, Peltokorpi vakuuttaa.

Varalta eduskuntaan jo toistamiseen

Jo toista kertaa varasijalta eduskuntaan syksyllä noussut Peltokorpi aikoo hakea jatkoa kansanedustajan työhön myös ensi kevään vaaleissa. Tällä kertaa käsky kävi, kun Mari Kiviniemi siirtyi OECD:n apualaispääsihteeriksi. Edelliskerralla paikka avautui, kun Anneli Jäätteenmäki lähti Europarlamenttiin.

Keskusta on Helsingissä varsin pieni puolue koko maan kasvavasta suosiosta huolimatta. Pääkaupungin valtuustossa keskustalla on kolme paikkaa, eduskunnassa yksi.

Puolueensa ainoana helsinkiläisenä kansanedustajana hän puolustaa keskustan asemaa pääkaupungissa, vaikka etelän suurissa kaupungeissa kannatuksen kääriminen onkin ollut perinteisesti vaikeaa.

– Meillä on suurissa kaupunkikeskuksissa vahvaa kannatusta esimerkiksi Oulussa. Etelä-Suomessa on ollut vaikea edetä, mutta luotan että tulevaisuus on ruusuisempi tältä osin.

.
.