Itsenäisyyspäivän tulet Harjun portaille Betlehemistä

Tänä vuonna Betlehemin rauhantuli liekehtii myös Jyväskylässä. Vaikka Betlehemissä varsinaista rauhaa ei tällä hetkellä olekaan, palaa siellä ikuinen tuli. Rauhantuli lähtee Betlehemistä liikkeelle ja matkaa Eurooppaan partiolaisten kuljettamana.

Betlehem
Itsenäisyyspäivänä partiolaiset valaisevat Harjun portaat lukuisilla lyhdyillä.
Itsenäisyyspäivänä partiolaiset valaisevat Harjun portaat lukuisilla lyhdyillä.Jyväskylän seurakunta

Suomessa rauhantuli rantautuu ensin Turkuun ja jaetaan päälyhdystä partiolaisille ja useisiin seurakuntien tapahtumiin. Partiokilta tuo sen Kuokkalan kirkolle itsenäisyyspäivänä. Sieltä tulta jaetaan noin kello 12 muihin seurakunnan tilaisuuksiin.

Lisäksi rauhantulta voi saada lyhtyynsä Toivolan Vanhalta Pihalta klo 17.30. Lyhtykulkue lähtee sieltä Harjulle klo 17.45. – Muun muassa Harjun portaat valaistaan tästä lyhdystä saadulla tulella, kertoo partiotoiminnasta vastaava Pasi Bom Jyväskylän seurakunnasta.

Tarkoitus on, että rauhantuli leviäisi jouluun asti eri puolille Keski-Suomea, muun muassa sairaaloihin, muihin laitoksiin ja julkisiin tilaisuuksiin.

Itävallan yleisradio aloitti perinteen

Betlehemin rauhantulen perinne alkoi 1986, kun itävaltalainen yleisradio ORF järjesti hyväntekeväisyysprojektin. Partiolaiset ovat olleet alusta lähtien kuljettaneet tulen läpi Euroopan. Viime vuosina tuli on viety myös Pohjois-Amerikkaan.

Partiolaiset vievät tulen kirkkoihin, sairaaloihin, vanhainkoteihin ja julkisille paikoille. Tulta on luovutettu muun muassa paaville, Mikhail Gorbatshoville, Jordanian kuninkaalle, Romano Prodille, Euroopan parlamentin jäsenille, YK:n joukoille Kosovoon ja WTC:n muistomerkille New Yorkissa.

Suomessa Lounais-Suomen Partiopiiri on ollut aktiivisesti mukana kampanjassa, ja tuli on palanut muun muassa Turun tuomiokirkossa. Arkkipiispalle liekki on viety rauhan viestinä sekä joulutervehdyksenä joka vuosi.

Tämän vuoden viestin on kirjoittanut Oslon rauhan ja ihmisoikeuksienkeskuksen johtaja Kjell Magne Bondevik.

– Uskontoa käytetään joskus väärin vahvistamaan selkkauksia. Siksi on tärkeää tuoda yhteen ihmisiä yli uskontorajojen, jotta keskinäinen ymmärtämys lisääntyä, huomauttaa Bondevik.