Poliisi: Entiset Isis-taistelijat valmiina iskemään Ruotsiin

Ruotsiin on palannut Syyriasta ja Irakista henkilöitä, joilla on sekä halu että kyky tehdä terrori-iskuja Ruotsissa, kertoo maan turvallisuuspoliisi.

Ulkomaat
Kuvankaappaus ISISin videolta, jolla he rekrytoivat uusia jäseniä. Video on julkaistu 19. syyskuuta.
Kuvankaappaus ISISin videolta, jolla he rekrytoivat uusia jäseniä. Video on julkaistu 19. syyskuuta. Kuvan henkilöillä ei ole tekemistä uutisen kanssa.ISIS / Reuters-tv

Jopa 300 ruotsalaista on liittynyt ääri-islamilaiseen Isis-järjestöön. Osa heistä on palannut Ruotsiin ja on nyt valmiina tekemään terroritekoja Ruotsissa. Asiasta kertoo Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon johtaja Anders Thornberg Aftonbladet-lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Säpon arvio on, että entisiä Isiksen taistelijoita on palannut Syyriasta ja Irakista Ruotsiin noin 40, Thornborg sanoo. Hän lisää kuitenkin, että Säpo on tarkistamassa tietojaan. Palanneita on voinut olla jopa kaksinkertainen määrä, hän toteaa.

Isis-järjestöön on Säpon tietojen mukaan liittynyt myös 15–20 naista. He ovat joko halunneet mennä mukaan taisteluihin tai aikovat mennä naimisiin Isis-taistelijan kanssa.

Säpo tarkkailee kaikkia palanneita tehostetusti.

Thornberg painottaa, etteivät kaikki palanneet ole vaarallisia Ruotsin yhteiskunnalle. Heidän joukossaan on kuitenkin yksilöitä, joilla on sekä halu että kyky tehdä terrori-iskuja Ruotsissa, hän sanoo.

Isku voitaisiin tehdä Ruotsissa tai Ruotsia voitaisiin käyttää toisessa maassa toteutettavan iskun tukikohtana.

Thornberg kertoo Ruotsin poliisin estäneen kaksi tai kolme terrori-iskua parin viime vuoden aikana.