Sano suoraan jos ei haluta: "Hätävalhe tyly tapa kieltäytyä seksistä"

Päänsärkyyn vetoaminen on yleisimpiä naisten käyttämiä tapoja kieltäytyä seksistä. Miehet puolestaan välttelevät tilannetta, jossa joutuisivat kieltäytymään. Kumppania ei pitäisi seksuaaliterapeutin mukaan varjella totuudelta tekosyillä, sillä se satuttaa enmmän kuin asioista suoraan puhuminen.

Kuva: Arja Lento / Yle

Hätävalheella seksistä kieltäytyminen on seksuaaliterapeutin mielestä äärimmäisen tyly ja tunteeton tapa. Etenkin naiset käyttävät hänen mukaansa päänsärkyä syynä kieltäytyä intiimistä hetkestä. Miehet taas pitävät itsensä kiireisinä ja tulevat eri aikaan nukkumaan, jotta eivät joutuisi selittelemään.

– Se ei ole mikään klisee, vaan ihan totta. Kuulen usein miehiltä, että vaimo tai naisystävä on kieltäytynyt valittaen päänsärkyä. Toinen naisten usein käyttämä tapa on kääntää selkänsä kumppaniin, seksuaaliterapeutti Leila Nuikki kertoo.

Torjuminen vetoamalla päänsäärkyyn on todella iso juttu.

Seksuaaliterapeutti Leila Nuikki

Kumppanin torjuminen vetoamalla esimerkiksi päänsärkyyn saattaa tuntua toisesta tekosyyltä ja herättää epäluuloja. Seksuaaliterapeutin mukaan olisi parempi kertoa kumppanille todellisista tunteistaan ja sanoa suoraan, jos ei haluta.

– Kaikki ovat seksuaalisuuden alueella hyvin haavoittuvaisia. Torjuminen vetoamalla päänsäärkyyn on todella iso juttu. Kumppania voi ottaa vaikka kädestä ja sanoa ihan suoraan, ettei nyt halua seksiä. Muuten tämä voi esimerkiksi ajatella, ettei kumppani enää rakasta häntä, Leila Nuikki sanoo.

Suoraan puhuminen liian kiusallista

Gallupkierros satakuntalaisten keskuudessa vahvistaa, että kumppanin lähentely torjutaan usein tekosyyhyn vedoten. Päänsärkyyn vetosivat varsinkin naiset. Miehet myönsivät vetoavansa myöskin tekosyihin.

– Olen vedonnut joskus väsymykseen. Toista ei varmaankaan haluta satuttaa, niin sitten ollaan häveliäitä, satakuntalaismies arvelee.

Onhan se aika arkaluontoista puhua siitä.

Satakuntalainen nuori mies

Monet arvelivat tekosyiden ja valehtelun syyksi juuri häveliäisyyttä ja toisen suojelemista totuudelta. Asioista puhuminen niiden oikeilla nimillä koettiin kiusalliseksi.

– Onhan se aika arkaluontoista puhua siitä. Ei sen tarvitsisi kyllä olla niin, miksei voisi ihan suoraankin puhua. Ei aina tarvitse kiinnostaa, nuori mies toteaa.

Seksuaaliterapeutinkin mainitsema epäluulo astuu esiin, kun hätävaleita on kuullut pitkään.

– Tekosyyt voivat olla merkki pidempi aikaisesta välien huonontumisesta, vanhempi mies arvioi.