1. yle.fi
  2. Uutiset

Näkökulma: Hiekkalaatikkojengi onki minut vaippavuoresta

Satunnainenkin tuttavuus voi kääntyä korvaamattomaksi ystävyydeksi silloin, kun elämäntilanne niin vaatii, tietää kokemuksesta Yle Lahden tuottaja Laura Mäkiniemi.

Näkökulmat
tuottaja Laura Mäkiniemi
Juha Tanhua / Yle

Neljän kuukauden usvaisen ja maitoisen symbioosin puhkaisi onnekas sattuma. Automarketissa vihannesosastolla vastaan tuli tuttava, jota ei saanut päästää ohi.

Kohdalle osui ensin puolisoni, joka onneksi pidätteli tuttua vaistonvaraisesti riittävän ajan.

Mikä ilo! Tässä on mahdollisuuteni, vähintään puhelinnumero on saatava.

*Riemu, rivien välissä ollut lupaus *sosiaaliseen maailmaan palaamisesta piti mielen korkealla koko viikonvaihteen. Heti maanantaina laitoin tekstarin.

Tiistaina kiersimme jo rantalenkillä nelikuinen ja viisikuinen topatuissa vaunuissaan. Yksi elämäni tärkeimpiä ystävyyksiä alkoi.

Seura rohkaisi, ja tuntui, että vauvankin kanssa voi lähteä, tehdä ja tutustua.

Vaikka nyt seitsemän vuoden jälkeen emme enää oikeastaan ole tekemisissä, tuo tapaaminen muutti aikanaan kaiken.

Kun perhevalmennuksesta mieleen jäänyt toinen äiti kaipasi samaa kuin minä, saimme toisistamme tärkeää seuraa. Vähitellen elämä aukeni muihinkin suuntiin. Seura rohkaisi, ja tuntui, että vauvankin kanssa voi lähteä, tehdä ja tutustua.

Kupla ei ollutkaan pysyvä. Kelpasin yhä ja osasin olla.

*Kotona oleva vanhempi herää *ensin aamulla syöttämään, sitten jotenkin pukee itsensä, lähtee ulos lenkille tai puistoon nukuttamaan.

Tulee tekemään ruoan, taistelee pienen päiväunille, lepää itse vartin, viikkaa pyykit, ruokkii päiväunilta heräävän, lähtee kauppaan, käy taas puistossa, tunkee pissaantuneen toppahaalarin pesuun kotiin palatessa, tekee ruoan ja alkaa odottaa toista kotiin.

Hän on aika tietoinen siitä, tuleeko töissä käyvä edes aavistuksen myöhässä vai sittenkin ajoissa. Siispä pienet kohtaamiset ovat tärkeitä.

Silloin ei ollut Facebookia, mutta kauppakeskuksen tiistaikahvit pelastivat toistuvasti hädältä.

Kiva puolituttu äiti onkin taas samaan aikaan hiekkalaatikolla, poika saa lainata lapiota ja meritähtimuottia. Ai niillä on kanssa putkiremontti tulossa, aikovatko nekin asua sen keskellä.

Toivottavasti tuo äiti tulee hiekkalaatikolle huomennakin.

*Aloin kutsua kotivuosieni uusia ihmiskontakteja *käytännölliseksiystävyydeksi. Elämäntilanne yhdistää ja pelastaa.

Vanhat ystävät eivät asuneet lähellä, eikä heidän elämässään ollut juuri silloin vaippavuorta, silmäpusseja, yksittäispussitettua bataattisosetta, johon ei saanut jäädä tukehduttavaa kokkaretta tai tarvetta nostaa kaikki suuhun mahtuvat kodin irtoesineet vähintään metrin korkeuteen.

Tärkeä osa tästä käytännöllisenä alkaneesta on sitä paitsi vuosien varrella lävistänyt itsensä kestäväksi ystävyydeksi. Vauvamuskarin porukka viettää ensi keväänäkin synttäreitä yhdessä, kahdeksannen kerran.

Oma matka niihin bileisiin on kasvanut yli 100 kilometriin, mutta väliin juhlia ei jätetä. Silloin ei ollut Facebookia, mutta kauppakeskuksen tiistaikahvit pelastivat toistuvasti hädältä.

Lue seuraavaksi