Näyttelijä Kai Lehtisen omakotitalossa ei ole ollut vesivessaa viiteentoista vuoteen

Energiansäästökilpailuun osallistunut perhe lämmittää joesta ottamansa käyttöveden ja patterit hakkeella. Kotoa löytyy neljä saunaa.

Kotimaa
Kai Lehtinen on mukana Energiaperheessä.
www.energiaperhe.fi

Kai Lehtisen perhe (siirryt toiseen palveluun) on ollut kuluneen vuoden mukana Vattenfallin neljättä kertaa järjestämässä Vuoden energiaperhe -kilpailussa, jossa tavoitellaan kymmenen prosentin energiansäästöä edelliseen vuoteen verrattuna. Lehtisen perhekunta oli marraskuun käyttänyt yli puolet vähemmän sähköä edellisvuoteen verrattuna. Karjalohjalla maaseudulla asuva Lehtinen on elänyt hyvin ekologisesti jo ennen kilpailun alkua, mutta aina energiansäästämisessä löytyy parantamisen varaa.

– Säästämisemme perustuu puulla lämmittämiseen. Meillä on neljä saunaa, jotka kaikki lämpiävät puulla. Käyttövesi lämpiää hakkeella. Kun kuuman veden lämmittää puulla, niin kainuulainen ihminen varmasti ymmärtää, että se on kaikki säästöä, Lehtinen myhäilee.

Yksi Lehtisten neljästä saunasta on kertalämmitteinen rantasauna, toinen Ikikiukaalla varustettu ja Lapin maisemilla varustettu, Kain rakentama kylpyläosasto. Lehtisellä on mahdollisuus kylpeä myös traktorin peräkärryyn tai vanhaan Wartburgiin poikansa rakentamissa saunoissa.

Lehtisen kotona ruokaa laitetaan talvella paljon puuhellalla, myös aamukahvi porisee pannussa hellalla. Kuusihenkisessä perheessä ei hänen mukaansa tarvitse enää kulkea kuin yhden lapsen perässä muistuttamassa sähkön tuhlaamisesta.

– Vaikka kakaroita on iso liuta, niin ei heille tarvitse enää sanoa, että pane ikkuna kiinni. Yksi lapsista on vielä sellainen, että hänelle pitää sanoa, että sammuta nyt edes tuo valo, jos et ole enää jossain huoneessa, ja valo jää palamaan turhaan. Kyllä hän sen silloin sammuttaa, mutta seuraavana päivänä ei sitä enää muista, Lehtinen kuvailee jälkikasvun energiansäästötoimia.

Kaikki talousvesi joesta

– Kaikki käyttämämme talousvesi tulee läheisestä joesta. Meillä on myös oma kaivo, josta otamme juomaveden. Mutta näin isolle porukalle huonoina vuosina, kuten nyt on Etelä-Suomessa ollut, kaivovesi meinaa käydä vähäksi, Lehtinen selittää.

Kaikki käyttämämme talousvesi tulee läheisestä joesta. Meillä on myös oma kaivo, josta otamme juomaveden.

Kai Lehtinen

Vesivessaa 130-neliöisestä kotitalosta ei löydy, vaan Lehtinen on rakentanut taloonsa kompostikäymälän. Normaaliin vesivessaan verrattuna etuna on se, ettei likakaivon tyhjennystä ole, eikä siihen tarvita myöskään säiliöautoa.

– Jätteen pystyy kompostoimaan ja jälkikompostoimaan, ja näin tekemään siitä maanparannusainetta. Harmaat vedet imeytyvät kenttään, jossa kasvit ja nurmikko imee sen pois. Se on mielestäni halpaa ja järkevää, Lehtinen tuumaa.

Yhden miinuksen hän on kuitenkin kompostivessan käytössä huomannut.

– Siellä ei pääse tuoksuttelemaan ensinkään työnsä tuloksia, kun piippu vie ilman niin tehokkaasti ulos, näyttelijä hekottaa.

Kattoremontin myötä aurinkopaneelit?

Kai Lehtisen mielessä on ollut jo tovin suunnitelma, jolla hän saisi tehostettua energiankäyttöään lisää. Hän aikoo tehdä taloonsa kattoremontin.

Mitä sitä tuhlaamaan tätä maailmaa ja luontoa ja elämää ihan huvikseen, jos sen voisi tehdä järkevästikin?

Kai Lehtinen

– Sen yhteydessä ajattelin laittaa katon kautta vähintään aurinkolämmityksen, mutta saatan laittaa katolle myös aurinkopaneelit lämpövesikierron takia. Mitä vähemmän joutuu hakettakin polttamaan, kun kyseessä on kolmivaihemoottori, niin sen parempi ja enemmänhän se on kotiin päin. Enkä mä niinkään siitä rahasta, mutta lähinnä siitä ajatuksesta, mikä on järkevää. Mitä sitä tuhlaamaan tätä maailmaa ja luontoa ja elämää ihan huvikseen, jos sen voisi tehdä järkevästikin?

Ilmalämpöpumppua Lehtisten kotona ei ole vaikka näyttelijä on suunnitellut sellaista verstaalleen tai hevostalliinsa.

– Ajatukseni on alkanut muuttua enemmänkin siihen suuntaan, että ottaisin talteen verstaan alapuolella sijaitsevan pannun töröttämän lämmön, niin se korvaisi verstaan ja hevostallin tarvitseman ilmanlämpöpumpun, Lehtinen suunnittelee.

Toistaiseksi aikomus on jäänyt kiireisempien projektien jalkoihin.