Kokoomusedustaja muistuttaa: "Kirkolla ei ole tekijänoikeutta avioliitto-termiin"

Kokoomustaustainen presidentti Sauli Niinistö kertoi viikonloppuna toivoneensa, että avioliiton sijasta lainsäädännössä puhuttaisiin jatkossa pariliitosta ja jokainen voisi käyttää omia käsitteitään esimerkiksi avioliitosta. Kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) pitää ratkaisuesitystä puolinaisena.

Kotimaa
Antti Laakso haastattelee Ari Jalosta (ps.) ja Sampsa Katajaa (kok.) 1.12.2014.

Kokoomuskansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) sanoo, että kokoomustaustaisen presidentti Sauli Niinistön näkemys sukupuolineutraalista avioliittolaista olisi jättänyt asian käsittelyn puolitiehen.

Presidentin mukaan avioliitto-sanan taakse alkoi latautua melkoisia tunnelatauksia, joten hän olisi ratkaissut asian toisin ja muuttanut käsitteiden käyttöä.

– Pannaan kaikki sitten pariliittoon virallisesti, se olisi se oikeudellinen termi. Sitten jokainen saa tuntea ihan vapaasti ja hahmottaa sen avioliiton tai naimisissa olemisen käsitteen, Niinistö sanoi Ylen haastattelussa.

"Niinistön ratkaisu olisi jäänyt puolitiehen"

Kansanedustaja Katajan mielestä Niinistön haluama ratkaisu olisi puolinainen ja asia oli järkevää ratkaista loppuun asti.

Eihän kirkolla ole tekijänoikeutta avioliitto-termiin, joka on paljon kristinuskoa vanhempi.

Sampsa Kataja (kok.)

– Presidentillä on hyvä yritys sivuta kirkon näkemys ja kiista. Mutta eihän kirkolla ole tekijänoikeutta avioliitto-termiin, joka on paljon kristinuskoa vanhempi, Kataja sanoo ja viittaa siihen, että kirkon ja valtion on tehtävä hänen mielestään omat ratkaisunsa.

– Alun perin avioliitto oli puhdas juridinen ja taloudellinen sopimus, ja sittemmin mukaan tulivat tunteet. Kirkolla on oma vihkikaavansa, mutta jos termit menevät sekaisin, kirkko voi täsmentää vihkioikeuttaan. Lain edessä kaikkien pitää kuitenkin olla yhdenvertaisia, Kataja sanoo.

Toisena haastateltavana Yle Satakunnan nettistudiossa ollut Ari Jalonen (ps.) äänesti sukupuolineutraalia avioliittoa vastaan. Hän sanoo äänestäneensä lapsen oikeudet mielessään ja toivovansa olleensa kannassaan väärässä.

14:08 Muotoiltu otsikkoa.