1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Backman hämmästelee kirkosta eronneiden määrää: "En ymmärrä, miksi kansanedustajien päätöksistä protestoidaan kirkkokuntiin"

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman uskoo, että nykyinen sekä seuraava hallitus kunnioittaa eduskunnan perjantaista päätöstä sukupuolineutraalista avioliitosta.

Jouni Backman
Yle Etelä-Savon Nettistudion vieraana on SDP:n Jouni Backman. Toimittajana Elina Partio.

Kansanedustaja Jouni Backman (sd.) uskoo avioliittolain muutoksen olevan sinetöity eduskunnan perjantaisella päätöksellä, vaikka esimerkiksi kristillisdemokraattien puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen on ilmoittanut puoleen vastustavan avioliittolain muutosta myös seuraavan hallituksen ja eduskunnan aikana.

– Itse en usko, että tässä tulee enää mutkia matkaan. Tässä oli selkeä valintatilanne eduskunnalle ja tässä tehtiin nyt selkeä linjapäätös. Tämän jälkeen nykyinen sekä seuraava hallitus kunnioittavat eduskunnan päätöstä, koska muuten ei tule päätöksenteosta mitään, jos vähän väliä mentäisiin edestakaisin. Sen ymmärrän, että yksittäiset puolueet ovat kokeneet ja kokenevat jatkossakin hyvin vaikeaksi tällaisen asian. 

Eduskunnan äänestyksen jälkeen kiihtynyttä kirkosta eroamista Backman ei ymmärrä.

– Ihmettelen tätä, koska eduskunta päättää lainsäädännöstä. Kirkkokunnat tekevät itse omat päätökset. En ymmärrä, miksi kansanedustajien päätöksistä protestoidaan kirkkokuntiin, Backman toteaa.

Backmanin mukaan sekä lakiuudistuksen vastustajat että Backmania lähestyneet kansalaiset ovat perustelleet uskonnolla kantojaan.

– Paljon on tullut uskontoon liittyvää argumentointia, ja nyt pitäisi koko ajan muistaa, että eduskunta ei tulkitse raamattua eikä eduskunta ei ota kantaa kirkon sisäisiin asioihin. Tässä on kyse lainsäädännöstä ja juridiikasta, Backman lataa.