Antaisitko joululahjaksi verta?

Suomessa tarvitaan lähes tuhat verenluovutusta joka arkipäivä. Ahkerimpia luovuttajia ovat nuoret naiset. SPR muistuttaa, että luovuttajia tarvitaan myös juhlakaudella.

Kotimaa
Verenluovutuspiste.
Yle

Joulun pikku hiljaa lähestyessä Suomen Punainen Risti (SPR) houkuttelee verenluovuttajia. SPR:n Veripalvelun viestintäjohtaja Willy Toiviainen muistuttaa Ylen aikaisen haastattelussa, että potilaat tarvitsevat verta sekä arkena että juhla-aikaan.

– Kaikki verenluovuttajat ovat aina tervetulleita. Joulun aikaan se korostuu entisestään, kun on vähemmän päiviä, jolloin luovutusta voidaan järjestää, Toiviainen sanoo.

Tänä vuonna suurin osa SPR:n kiinteistä veripalvelupisteistä on auki myös tapaninpäivänä. Willy Toiviainen kehuu suomalaisia hyviksi verenluovuttajiksi.

– Monelle tuntuu olevan perinne, että käydään joulun aikana antamassa lahja. Se on kyllä upea, tosi kiitettävä asia, Willy Toiviainen sanoo.

"Neulaa ei tarvitse katsoa"

Suomessa tarvitaan lähes tuhat verenluovutusta joka arkipäivä. Luovutettu veri erotellaan eri tarpeisiin, ja yhdellä luovutuksella voi auttaa kolmea potilasta, kertoo SPR:n Kivihaan veripalvelupisteessä työskentelevä sairaanhoitaja Michaela Jansson.

– Punasolut säilyvät viisi viikkoa. Verihiutaleet vain viisi vuorokautta. Ne menevät aika nopeasti. Plasma pakastetaan.

Michaela Janssonin mukaan osa luovuttajista pelkää luovutustilannetta.

– Kyllä tänne tulee sellaisia, jotka sanovat että on hirveä neulakammo. Ei tarvitse katsoa, kunhan pysyy paikoillaan, Jansson sanoo.

Michaela Jansson ehdottaa, että jännitystä voi vähentää myös lähtemällä ensimmäisellä kerralla vain katsomaan, jonkun luovuttajan kaveriksi.

Nuoret naiset aktiivisimpia verenluovuttajia

Monet käyvät luovuttamassa verta säännöllisesti, vuodesta toiseen. Ensikertalaisia on kymmenisen prosenttia. SPR:n Veripalvelun viestintäjohtajan Willy Toiviaisen mukaan uusia luovuttajia tarvitaan aina.

– Tarvitaan reserviä. Mehän kutsumme myös veriryhmäkohtaisesti luovuttajia. Joskus jossain tietyssä veriryhmässä tilanne saattaa muuttua nopeastikin. Silloin on hyvä, että on olemassa reserviä.

Kaikkein ahkerimpia verenluovuttajia ovat nuoret naiset.