1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Öljyn hinta putoaa, ruplan kurssi perässä – "markkina on paniikissa"

Sekä öljyn hinta että Venäjän ruplan kurssi ovat pudonneet tämän vuoden aikana yli 40 prosenttia. Markkinat yrittävät vakauttaa öljyn hintaa tasolle, joka osalle öljyntuotannosta on kestämätön.

Öljynporaustorni syöksee tulta ja mustaa savua eteläisessä Irakissa lähellä Umm Qasrin satamaa. Kuva: Haider Al-Assadee / EPA

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on laskenut nopeasti sen jälkeen, kun öljynviejämaiden järjestö Opec päätti viime viikolla olla supistamatta tuotantoaan. Viime torstaista lähtien öljyn hinnasta on lähtenyt 12 prosenttia ja lasku jatkuu.

Brent-laadun raakaöljyn hinta kävi tänään maanantaina alimmillaan 67,53 dollarissa barrelilta. Puoliltapäivin hinta oli 69,65 dollaria, missä olisi laskua 50 centtiä edellispäivästä.

Yhdysvaltain raakaöljyn hinta oli myös laskenut 50 centtiä 65,65 dollariin.

Öljyn hinta on laskenut yhtäjaksoisesti viiden kuukauden ajan. Kyseessä on öljyn hinnan pisin laskujakso sitten vuoden 2008 finanssikriisin. Kesäkuun jälkeen raakaöljyn hinta on halventunut 40 prosenttia.

– Markkina on erittäin paniikissa, sanoo EnergyAspects-yhtiön öljyanalyytikko Amrita Sen. Hän uskoo, että paniikin laannuttua Brent-laadun öljyn hinta vakiintuu 65 - 80 dollarin tasolle.

Commerzbankin analyytikko ihmettelee, kuinka on mahdollista, että markkinat hakevat tasapainotilaa alle 70 dollarin tynnyrihinnalla. Tällä tasolla ainakin osa Yhdysvaltain liuskeöljystä on kannattamatonta.

Pietarilaispankin valuuttakursseja esittävä taulu 1. joulukuuta. Kuva: Mika Kriikku

Rupla putosi jyrkimmin 26 vuoteen

Raakaöljyn hintaan tiukasti sidoksissa olevan Venäjän ruplan kurssi teki maanantaina roiman laskun. Pudotus oli suurempi kuin kertaakaan yhden päivän aikana vuoden 1988 jälkeen. Rupla laski päivällä dollaria vastaan peräti yhdeksän prosenttia, mutta myöhemmin päivällä kurssi virkistyi.

Rupla on menettänyt arvostaan tänä vuonna yli 40 prosenttia. Yhdellä eurolla saa nyt runsaat 65 ruplaa.

Venäjän keskuspankki on tukenut ruplan arvoa tukiostoilla. Marraskuussa keskuspankki kuitenkin ilmoitti lopettavansa tukiostot.

Public Opinion -tutkimusyhtiön kyselyn mukaan puolet venäläisistä ilmoitti ruplan heikkenemisen vaikuttavan omaan elämäänsä.