1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valtaosa juhlijoista sairastui hirvipeijaisissa – THL metsästää pilaantunutta ruokalajia

Kotkassa pestään edelleen kuukausi sitten järjestettyjen hirvipeijaisten jälkipyykkiä. Ainakin noin 60 juhlijaa sairastui vatsaoireisiin ravintolassa järjestettyjen peijaisten jälkeisenä päivänä.

Kuva: YLE

Kotkassa selvitetään kuukauden takaisten hirvipeijaisten seurauksena syntynyttä vatsaoireilua. Paikallisessa ravintolassa järjestettyihin peijaisiin osallistui 125 juhlijaa, joita on pyydetty toimittamaan selvitys mahdollisista oireista.

– Kyselykaavakkeen palautti 86 henkilöä. Heistä yli 70 prosenttia sai peijaisten jälkeen vatsaoireita eli ripulia ja vatsakipuja, kertoo Kotkan kaupungin ympäristöterveyspäällikkö Taito Palo.

Peijaisissa syötiin riimihirveä, mureketta, paistia, hirvipiirakkaa ja hirvipataa. Lisäksi ravintolan puolelta oli tarjolla lämminsavulohta.

THL selvittää ruuista otettujen näytteiden avulla, mikä niistä aiheutti oireilun. Lisäksi juhlijoilta on kysytty, mitä ruokia he ovat syöneet.

– Nyt tutkitaan, että löytyykö oireille yhteistä nimittäjää. Täyttä varmuutta oireiden aiheuttajasta ei välttämättä saada, ympäristöterveyspäällikkö Taito Palo kertoo.

Juhlijoilta on tutkittu myös neljä ulostenäytettä. Niistä kaksi oli puhtaita ja kahdesta löytyi Clostridium perfringens -bakteeria, joka aiheuttaa ruokamyrkytyksen.

– Bakteeria voi kuitenkin olla suolistossa muutenkin. Kahden positiivisen näytteen perusteella ei voi tehdä mitään johtopäätöksiä, Palo toteaa.