1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mielenterveys

Nuoret mielenterveyskuntoutujat jonottavat tukiasuntoja

Nuorten mielenterveyskuntoutujien tuetulle asumiselle riittää Joensuussa kysyntää. Penttilässä sijaitsevassa Jokikievarissa nuoria kannustetaan itsenäistymään ja opetellaan arjen perustaitoja.

Kuva: Mari Nupponen

Pohjois-Karjalan Mielenterveydentuen ylläpitämässä Jokikievarissa Penttilässä asuu 17 tukea tarvitsevaa nuorta. Jokikievarin vastaava Tuula Antikaisen mukaan asukkaat ovat 16-30 -vuotiaita, arkielämän perustaidoissa apua tarvitsevia henkilöitä.

– Nuoret eivät välttämättä tiedä kuinka asunto siivotaan, miten ruokaa valmistetaan tai virastoissa asioidaan. Asukkailla on usein taustalla masennusta, skitsofreniaa tai pelkotiloja sosiaalisia tilanteita kohtaan, Antikainen kertoo.

Antikaisen mukaan Jokikievarissa jokainen asukas huomioidaan yksilönä, jotta hän saisi tarvitsemaansa tukea. Asukkaat sitoutuvat noudattamaan avohoitosuunnitelmaansa, lääkärin määräämää lääkehoitoa ja päihteettömyyttä.

– Pääsääntöisesti asukkaat tulevat kuntien ja sairaalan sosiaalityöntekijän kautta, joskus myös erikoissairaanhoidon puolelta oman hoitajan ohjaamina.

Asukkailla on usein taustalla masennusta, skitsofreniaa tai pelkotiloja sosiaalisia tilanteita kohtaan.

Tuula Antikainen

Tämän vuoden aikana Jokikievarista muutti pois kahdeksan asukasta, mutta tilalle tuli saman verran ja asuntoa jonottavia on jatkuvasti.

– Asukkaat valitaan haastattelujen ja tutustumiskäyntien perusteella. Yleensä jonossa on 1-5 henkilöä, Antikainen toteaa.

Joensuun Mielenterveyskeskuksen osastonhoitaja Marjatta Vessosen mukaan kyseessä on melko runsas määrä, koska kyseiset henkilöt ovat nuoria.

Jokikievari on aloittanut toimintansa vuonna 2010.