Imatran ensilumenladulla kerätään maksu – käyttäjiä ei haittaa

Imatran ensilumenladulla sivakoidaan entiseen tahtiin, vaikka latu muuttui maksulliseksi tänä syksynä. Vapaamatkustajia jää kiinni satunnaisesti.

Imatra
Latukone tekee latua Imatralla
Ensilumen ladun valmistelua vuonna 2010.YLE

Imatralla suosittu ensilumenlatu muuttui maksulliseksi tänä syksynä. Päivälipun hinta on 10 euroa, kausikortin saa 75 eurolla. Lippujen myynnistä vastaavan Imatra Base Camp Oy:n toimitusjohtaja Jukka Aallikko kertoo, että 200 kausikorttia on myyty, päivälippuja on mennyt satoja.

– Tämän voi rinnastaa muihin erikseen rakennettuihin liikuntapaikkoihin, jotka toimivat vastikkeellisesti. Aiempaan verrattuna latu on nyt paremmalla paikalla ja tuplaten pidempi, sanoo Aallikko.

Aallikon mukaan ladulta on tavattu vain muutama maksun laistanut hiihtäjä. Asiaa valvotaan pistokokein. Aallikon tulkinnan mukaan kyse on usein epätietoisuudesta.

– Monet ovat olleet venäläisiä. Siksi aiommekin nyt lisätä venäjänkielisiä opaskylttejä.

Ladun käyttäjämäärät ovat olleet ennakoituja. Venäläisten määrä on kuitenkin jäänyt vähemmäksi Venäjän tilanteesta johtuen. Naapurimaan väkeä käy kuitenkin päivittäin.

Luonnon lunta kaivataan

Ladun kunnosta huolehtiva liikuntapaikkamestari Urpo Tiainen kertoo, että latu kaipaisi nyt kipeästi luonnon lunta.

– Olosuhteisiin nähden latu on hyvässä kunnossa, mutta jo iltapäivällä se alkaa käydä pöpperöiseksi. Latupohja on jäätikköä ja sen päällä on noin 5 senttiä hilettä, sanoo Tiainen.

Latu ajetaan kerran päivässä aamulla.

Lenkin kiertäminen on sosiaalinen tapahtuma

Imatralainen Kari käy hiihtämässä ladulla kolme kertaa viikossa. Karilla on kausikortti.

– Kahdeksannella kerralla on jo plussan puolella.

Häntä ei harmita maksullisuus eikä ole huomannut, että muitakaan käyttäjiä harmittaisi. Ladulla on kymmeniä hiihtäjiä samaan aikaan.

– Hiihtäminen ensilumenladulla on myös sosiaalinen tapahtuma. Parin kilometrin lenkillä samat ihmiset tulevat useamman kerran vastaan ja tulevat samalla tutuiksi.