1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Luomua vai ei? Mustikasta kiehahtamassa alan yrittäjille soppa

Kaikki metsästä poimittu ruoka ajatellaan helposti luomuksi. Kuitenkin esimerkiksi mustikkaa saa myydä luomunimikkeellä vasta, kun sillä on viranomaisen myöntämä luomusertifiointi. Suomessa tämänlaista luomumustikkaa voi poimia pääasiallisesti Lapissa. Alan yrittäjät pitävät tilannetta ristiriitaisena.

Kuva: Olavi Kietäväinen

Marja-alalla toimivat yrittäjät haluavat Etelä-Savossa poimitulle mustikalle luomustatuksen. Tällä hetkellä luomutuotteena saa myydä vain sellaisia marjoja, joille viranomainen on myöntänyt luomusertifioinnin.

Nykyinen luomusäännös edellyttää, että sertifikaatin saaneella alueella ei ole käytetty kiellettyjä lannoitteita tai kemiallisia torjunta-aineita kolmena edellisvuonna. Jos on menetellyt toisin, EU:n virallista luomusertifikaattia ei voida käyttää tuotteessa. Sertifikaatilla valvotaan, että väitetty luomutuote on todella luomua.

Suomessa on noin 9 miljoonaa hehtaaria luomukeruualaa, josta valtaosa on Lapissa. Lapin metsäpinta-alasta 99 % on mukana luomusertifioinnissa.

Kangasniemellä sijaitsevalla Vavesaaren tilalla mustikkaa ostetaan Lapista, koska muuten yritys ei voi myydä mustikkatuotteitaan luomuna.

– Jos jotain kiellettyjä aineita on käytetty, niin asia huomataan heti. Meillä tutkitaan raskasmetallit ja myrkyt marjoista, ennen kuin ne kelpaavat vientiin. Oman selustan turvalliseksi pitää olla juuri sitä myynnissä, mitä asiakkaalle on luvannut, Taina Laitinen Vavesaaren tilalta kertoo.

– Lapissa on isot valtion metsäalueet. Oikeudet sertifikaattiin on ollut byrokratian kannalta helpompaa järjestää sinne kuin Etelä-Savossa. Meidän maakunnassa asia meinaa kaatua siihen, että täällä on paljon maanomistajia. Kun tehdään metsähakkuita ja tehdään kantokäsittelyjä myrkkyjen kanssa, niin luomustatus on heti menetetty.

"Luomu kalliimpaa kuin muu mustikka"

Laitinen kertoo, että luomumustikka maksaa jalostajille enemmän kuin sertifikaatin ulkopuolelle jäänyt marja. Kyse on useiden eurojen hintaerosta kilohinnassa.

Myös luomumustikan kysyntä esimerkiksi Kaukoitään ja Saksaan on välillä niin voimakasta, että marjoista meintaa tulla pula.

– Pienet yritykset joutuvat olemaan hyvissä ajoin liikkeellä, jos meinaavat saada mustikkaa Lapista jalostettavaksi. Meidän pitää tietää mustikan osalta jo nyt, kuinka paljon sitä tarvitaan ensi syksyksi.

”Yrittäjät joutuvat eriarvoiseen asemaan”

Hietasessa toimiva Aten marja-aitta ei hanki Lapista marjatuotteita. Yrityksen toimitusjohtaja Atte Valkiaisesta luomustatuksella ei ole tuotteissa lähimarkkinoilla niin suuri merkitys. Ihmiset tietävät jo muutenkin, että maakunnasta poimittu tuote on luomuta tai hyvin lähellä sitä.

– Minulla ei ole suuria tunteita asian suhteen, mutta onhan tilanne ristiriitainen. Tässä on taustalla jäykkä byrokratia, joka asettaa yrittäjiä jossain määrin eriarvoiseen asemaan. Etenkin valtakunnallisessa markkinoinnissa luomustatuksella on jo merkitystä, Valkiainen arvioi.

Laitinen puolestaan muistuttaa, ettei pelkällä luomubrandillä vielä päästä pitkälle. Tuotteen on oltava ylipäänsä laadukasta, jotta se kävisi kaupaksi.

Luomubrändin markkinapotentiaaliin kuitenkin uskotaan. Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista arvioidaan, että koko Suomen maapinta-alasta olisi mahdollista sertifioida luomuun peräti 87 %. Esimerkiksi Etelä-Savoa yritetään luvittaa tällä hetkellä luomualueeksi.

– Tällä on kaupallista merkitystä esimerkiksi kansainvälisessä viennissä. On erittäin tärkeää, että tuotteet, joita tällä hetkellä kiinalaiset ovat kiinnostuneita ostamaan, pystytään osoittamaan luomutuotteiksi. Luomutuotteilla on kasvava kysyntä, Luomuinstituutin johtaja Pirjo Siiskonen kertoo.

– Etelä-Savon mustikan saa luomuksi suhteellisen helposti. Yksittäinen tilanomistaja voi luomusertifioida metsänsä. Useammat tilat voivat toteuttaa luvituksen myös yhteistyössä Ely-keskuksen kanssa. Metsäkeskukselta tarvitaan todistus siitä, ettei kiellettyjä toimenpiteitä ole tehty alueella. Meillä on myös tarkoitus järjestää maakunnallinen sertifikaatti ja siitä jatketaan vielä keskustelua.