Suomalainen käyttää ruokaan vähemmän rahaa nyt kuin kolmekymmentä vuotta sitten

1970-luvulla esimerkiksi asuminen oli huomattavasti halvempaa. Nyt asuminen on kallista, mutta ruokaan kulutetaan entistä vähemmän rahaa.

talous
Setelikäärö.
Henrietta Hassinen / Yle

Suomalaisten rahankäyttö on muuttunut huomattavasti vuosikymmenten aikana. Asuminen on nyt kalliimpaa kuin 30 vuotta sitten, mutta ruokaan kuluu entistä vähemmän rahaa.

Suomen talouksissa käytetään keskimäärin 12,5 prosenttia tuloista ruokaan ja alkoholittomiin juomiin. Kaakkois-Suomen Ely-keskuksen asiantuntija Leena Hyrylä tietää kuinka vahvasti tuloerot näkyvät perheiden ruokakuluissa.

– Pienituloisilla menee ruokaan 16 prosenttia tuloista, kun taas ylempään tuloluokkaan kuuluvat käyttävät ruokaan vain vähän yli 10 prosenttia, Hyrylä kertoo.

Sinkun ateria maksaa enemmän

Myös kotitalouden rakenne vaikuttaa ruokakuluihin. Ihmiset asuvat yhä pienemmissä perheyhteisöissä ja pienellä kotitaloudella kuluu suhteessa enemmän rahaa ruokaan kuin suurella. Yhdelle ihmiselle ruoka tulee kalliimmaksi kuin kahdelle.

Ruoan hinta on kallistunut viimeaikoina, mutta nyt kehitys taittuu. Ruokaan kulutettu summa ei tule kasvamaan, sillä muun muassa kiristyvä verotus vaikuttaa paljon kotitalouksien menoihin.

Leena Hyrylän mukaan taantuma saa ihmiset juoksemaan tarjousten perässä.

– Tarjoukset todella koukuttavat suomalaisia, Hyrylä toteaa.