Piispa Seppo Häkkinen eroaallosta: Olen surullinen, mutta en yllättynyt

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen kuuntelee avioliiton merkityksestä käynnistynyttä keskustelua tarkalla korvalla. Häkkinen toivoo, että kirkon ovi käy myös toiseen suuntaan ja toivottaa palaajat tervetulleeksi.

Kotimaa
Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen
Iso muutos voi olla edessä. sanoo Mikkelin hiippakunnan piispa Sepo Häkkinen. Paavo Koponen / Yle

Piispa Seppo Häkkiselle on tullut lukuisia yhteydenottoja viime päivinä. Ihmiset ovat purkaneet huoltaan kirkon tulevaisuudesta. Häkkinen ei yllättynyt eroaallosta, vaan odotti, että eduskunnan päätös avioliittolaista aiheuttaa kirkosta eroamisia, oli päätös kumpi tahansa.

– Luonnollisesti jokainen kirkosta eroaminen tuntuu minusta pettymykseltä, olen surullinen. Toisaalta ymmärrän kyllä niitä ihmisiä, jotka tällä tavalla haluavat protestoida eduskunnan päätöstä. Aviolittoon vihkiminen liittyy niin olennaisesti kirkon elämään ja toimintaan, mutta eihän eroaminen kirkosta toki kovin loogista ole, kun eduskunta on säätämässä maallista avioliittolakia, sanoo Häkkinen.

Häkkinen muistuttaa, että kirkon kanta avioliittoon vihkimisestä ei ole muuttunut. Avioliittoon vihkiminen ei kuitenkaan evankelisluterilaisessa kirkossa ole sakramentti, kuten katolilaisessa ja ortodoksisessa kirkossa. Tämä tarkoittaa, että avioliittoa ei opillisesti ole pidetty evankelisluterilaisessa kirkossa niin tärkeänä asiana kuin kastetta ja ehtoollista. Kaste ja ehtoollinen ovat evankelisluterilaisen kirkon sakramentit. Keskustelua avioliiton merkityksestä kaiken kaikkiaan piispa kuuntelee tarkalla korvalla.

– Pidän hyvänä, että avioliiton merkityksestä keskustellaan. Meidän kirkossamme avioliitto on kirkollinen toimitus, ja jos ajatellaan ihmisen elämää, niin kaikki kirkolliset toimitukset ovat tärkeitä, tulevat lähelle ja koskettavat. Siksi ymmärrän nämä vahvat reaktiot, pohtii Häkkinen.

Kirkko on viime päivinä näkynyt sosiaalisessa mediassa työntekijöidensä kautta. Häkkinen on ilahtunut siitä, että sosiaalisessa mediassa näkyy myös kirkkoon palaajien liikehdintää. Piispa itsekin on päivittänyt Facebookiin sukupuolineutraaliin avioliittolakiin liittyen, kehottaen ihmisiä kilpailemaan toistensa kunnioittamisessa.

– Ihmiset ovat nykyään sosiaalisessa mediassa, ja siksi kirkonkin on tärkeä olla siellä läsnä. Kirkko on tässä avioliittoasiassa pitänyt johdonmukaisesti kiinni kahdesta linjasta. Toinen on se, että jokaisen ihmisarvo on luovuttamaton ja täysin siitä riippumatta, kuka hän on ja kumpaa sukupuolta hän on, mikä hänen seksuaalinen suuntautumisensa on. Toivon, että myös tämä viesti menisi vahvasti läpi, että jokaisella on tilaa ja paikka myös meidän kirkossamme, toteaa Häkkinen.

Kirkossa ei tällä hetkellä ole vireillä mitään vihkimiseen liittyviä uudistuksia.

– Mikäli jotain tulisi vireille, se tapahtuisi esimerkiksi kirkolliskokouksessa tai piispainkokouksessa. Aloite voisi tulla vaikkapa hiippakuntavaltuustolta. Keskustelua kyllä käydään nyt eri tasoilla, ja varmasti seurakuntalaiset käyvät tätä keskustelua, mutta pidän epätodennäköisenä, että asia etenisi lähiaikoina kirkon päätöksentekoon, kertoo Häkkinen.