1. yle.fi
  2. Uutiset

YK:n rahat loppu – 1,7 miljoonaa Syyrian pakolaista jää ilman ruokaa

YK:n ruokaohjelman rahoittajat eivät ole lunastaneet rahoituslupauksiaan. WFP joutuu lopettamaan ruoka-apunsa Syyrian pakolaisille. Talvisaikaan ruoka-avun loppuminen voi olla tuhoisaa vaikeissa oloissa asuville ihmisille.

Ulkomaat
Nainen kantaa avustusjärjestön pakettia päällään.
Maailman ruokaohjelman WFP:n avustuspakkaus Syyrialaisten pakolaisleirillä Jordaniassa tammikuussa 2013.EPA

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP joutuu keskeyttämään ruokasetelien jakamisen 1,7 miljoonalle Syyrian pakolaiselle varojen loppumisen takia.

WFP on jakanut pakolaisille pakolaisille ruokakuponkeja, joiden avulla he ovat voineet ostaa ruokaa paikallisilta tuottajilta. Kuponkeja on jaettu Jordaniassa, Libanonissa, Turkissa, Egyptissä ja Irakissa.

– Ilman WFP:n kuponkeja monet perheet alkavat nähdä nälkää. Niille perheille, jotka jo nyt kamppailevat ankarissa talviolosuhteissa esimerkiksi vuoristoseudulla, tuen loppumisen seuraamukset ovat tuhoisat, WFP:n toiminnanjohtaja Ertharin Cousin sanoi tiedotteessaan.

– Avun loppuminen vaarantaa pakolaisten terveyden ja turvallisuuden, mutta voi myös johtaa lisääntyvään jännitykseen, epävakauteen ja turvattomuuteen myös pakolaisten isäntämaissa, hän jatkoi.

WFP varoitti määrärahojensa loppumisesta jo viime kuussa. Rahojen loppuminen on seurausta siitä, että kaikki WFP:lle avustuslupauksia tehneistä maista ei ole toteuttanut lupauksiaan.

Järjestö tarvitsisi 64 miljoonaa dollaria joulukuun avustuksiin. Järjestö sanoo olevansa valmis heti käynnistämään avustustoiminnan, kun se saa rahoituksen järjestymään.

Syyrian sisällissodassa on kuollut yli 200 000 ihmistä. Syyriasta on paennut ulkomaille yli kolme miljoonaa ihmistä. Lisäksi Syyriassa on kodeistaan paenneita ihmisiä arvioiden mukaan 6,5 miljoonaa.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi