Kuntajakoselvitys: Kuopion talous hyvässä jamassa – Suonenjoki lähellä kriisikunta-statusta

Siilinjärven rasitteena on nopeasti ikääntyvä väestö. Kuntajakoselvittäjän mukaan käsitys siitä, että pienet kunnat maksaisivat kuntaliitoksissa isojen kuntien velkoja, ei pidä paikkaansa.

kunnat
Kuopion kaupungintalon seinä
YLE / Antti Karhunen

Kuopion kaupungin, Siilinjärven kunnan ja Suonenjoen kaupungin kuntajakoselvityksen eri alojen työryhmien loppuraportit ovat valmistuneet.

Raportit sisältävät kunkin kunnan erityispiirteitä ja talouden tunnuslukuja aina vuoteen 2020 saakka. Kuntajakoselvittäjä Eero Laesterän mukaan luvut eivät ole kaikilta osin kaunista katseltavaa.

– Ovathan ne melko poikkeavaa luettavaa siihen nähden, mitä kunnat ovat aiemmin uskoneet.

Monta kertaa, kun pienet kunnat pohtivat liittymistä keskuskaupunkiin, kuulee retoriikan, että mehän ei lähdetä Kuopion tai Lahden velkoja maksamaan. Tässä tilanteessa ei olla lainkaan siinä.

Eero Laesterä

Hankalimmassa tilanteessa kunnista on Suonenjoki, jonka verotulot ovat laskeneet huomattavasti, ja jota uudistettava valtionosuusjärjestelmä tulee rokottamaan kaikista eniten. Laesterän mukaan kriisikunta-status ei ole Suonenjoelta enää kaukana.

Korkeat valtionosuudet selittyvät väestön tarpeilla

Siilinjärvellä Laesterän mukaan haasteena on nopeasti ikääntyvä väestö.

– Siilinjärvi näyttäisi menevän jatkossa lähes samoilla valtionosuuksilla kuin tähänkin saakka. Mutta se johtuu siitä, että Siillinjärven väestö ikääntyy muita kuntia nopeammin. Jos he saavat jatkossa enemmän osuuksia muihin nähden, se tulee aidosti tarpeeseen, Laesterä huomauttaa.

Kuopion talouden tunnusluvut ovat Laesterän mukaan kolmikosta selvästi parhaimmalla tolalla.

– Monta kertaa, kun pienet kunnat pohtivat liittymistä keskuskaupunkiin, kuulee retoriikan, että mehän ei lähdetä Kuopion tai Lahden velkoja maksamaan. Tässä tilanteessa ei olla lainkaan siinä.

– Jos puhutaan vanhanaikaisesta velan määrästä, niin nettomäärä Kuopiossa on parhaasta päästä. Tai kun katsotaan konsernin omaisuutta, josta on vähennetty velat, Kuopio on siinäkin selkeästi ykkönen. Kuopion tase on ihan hyvällä tolalla, Laesterä vakuuttaa.

Sote on suuri kysymysmerkki

Selvityksessä on esitetty muun muassa veroprosentteja, joihin kunnat tulevat päätymään, mikäli mitään talouden oikaisutoimenpiteitä ei tehdä. Esimerkiksi Suonenjoella vuonna 2020 veroprosentti olisi 26–27.

– Valitettavasti tulopohjan menetys Suonenjoella on niin synkkä, että jos ei ole löydettävissä muuta ratkaisua, tämä on lopputulos.

Jos koko sote napataan kunnilta pois, jää kunnille isoissa yksiköissä vain edunvalvojan rooli.

Eero Laesterä

Yksi suuri kysymysmerkki kuntajakoasiassa on tuleva sote-ratkaisu, ja sote-menojen osuus kunnille on suuri.

– Päätöksen kustannuksia kunnille ei tiedetä vielä laisinkaan. Jos koko sote napataan kunnilta pois, jää kunnille isoissa yksiköissä vain edunvalvojan rooli, Laesterä toteaa.

Kuntajakoselvittäjien loppuraportti, jossa he myös ottavat kantaa kuntakolmikon välisiin kuntaliitoksiin, valmistuu tammikuun lopulla. Sen jälkeen kunnissa järjestetään kuntalaistilaisuuksia aiheesta.

Selvityksen poliittinen ohjausryhmä kokoontui maanantaina Kuopiossa.