1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Rakastajien kevät: Juopottelevia naisia ja Tarantinoa

Porilainen Rakastajat Teatteri tuo kevätkaudelle kaksi kantaesitystä. Molemmat pohjautuvat kansainväliseen yhteistyöhön. Toinen uutuuksista tulee Dublinista ja toinen brightonilaiselta White Room -teatterilta.

Rakastajien kolmikko Kai Tanner, Miia Lindström ja Angelika Meusel ovat pitkästä aikaa samaassa näytelmässä kevätkauden toisesessa ensi-illassa, joka on kansainvälistä yhteistyötä brightonilaisen White Room -teatterin kanssa. Kuva: Pertti Pitkonen / Yle

Kevätkauden aluksi Porissa nähdään kantaesityksenä näytelmä Kippis eli elämä, seksi, kuolema ja muita pikkujuttuja. Näytelmä puuttuu naisten yhä kasvavaan alkoholinkäyttöön.

Näytelmä ei moralisoi naisten juomista, mutta haluaa tuoda pienoisena tabuna olevan asian keskusteltavaksi

Angelika Meusel, Rakastajat Teatteri

Näytelmän kirjoittaja dublinilainen Karen Egan ei kuitenkaan saarnaa vaan tuo aiheen esille riemukkaan tragikomedian keinoin.  Porissa nähtävän maailman kantaesityksen on suomentanut Juha Siltanen.

Näytelmä kertoo kahdesta serkuksesta, joista toinen on kasvanut Irlannissa ja toinen Suomessa. Lähes jokainen kohtaus päättyy maljojen nostoon, juopotteluun ja tansseihin lähtöön. Karen Egan ja Angelika Meusel näyttelevät teoksen kaikki henkilöhahmot.

Meusel sanoo, ettei näytelmä moralisoi naisten juomista, mutta haluaa tuoda edelleenkin pienoisena tabuna olevan asian keskusteltavaksi.

– Haluamme nostaa kissan pöydälle.

Näytelmä on tarkoitus esittää myöhemmin myös alkuperäiskielellä Dublinissa.

Suositut Bite-Size -pienoisnäytelmät Suomeen

Maaliskuun loppupuolella Rakastajat teatteri kantaesittää Suomessa Edinburghin Fringe -teatterifestivaaleilla suuren suosion saaneita Bite-Size -pienoisnäytelmiä. Kokonaisuuden nimi on Tarantinoa, teetä ja OMG.

Rakastajien kolmikko Angelika Meusel, Miia Lindström ja Kai Tanner ovat innoissaan uudesta valtauksesta. He esiintyvät pitkästä aikaa yhdessä juuri näissä koosteissa. Parinkymmenen minuutin mittaiset "pikkupalat" ovat täynnä huikeaa menoa ja yllättäviä näyttämöoivalluksia.

Yhteistyö pienoisnäytelmiin White Room Theatren kanssa syntyi Meuselin vieraillessa Edinburghin festivaaleilla.